Kesäteatteriperinne voi hyvin Pohjois-Karjalassa – parhaina vuosina yli 100 000 katsojaa

Pohjois-Karjalassa on helppo seurata kesäteatteria. Esityksiä nähdään tänä kesänä Outokumpua lukuun ottamatta jokaisessa maakunnan pitäjässä. Kesäteatterin huippuaikoina pohjoiskarjalaisten esityksiä seurasi jopa 100 000 silmäparia vuodessa. Pyöreitä vuosia täyttävällä Kinahmon teatterilla esiinnytään taivasalla perinteiseen malliin.

teatteritaide
Kinahmon Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Matti Nuutinen harjoittelee näytelmää.
Esa Huuhko / Yle

Kesäteattereilla on Pohjois-Karjalassa pitkät perinteet. Esimerkiksi polvijärveläinen Kinahmon teatteri on toiminut yhtäjaksoisesti jo 40 vuotta.

Teatterin tekeminen on kinahmolaisille harrastajille kunnia-asia. Tästä kertoo muun muassa se, että näytöksiä on joskus pidetty jopa kaatosateella.

Haluamme ylläpitää perinteistä kesäteatteria taivasalla.

Matti Nuutinen

– Meiltä kysytään usein, että onko katosta. Olen vastannut, että kesäsade kuuluu kesään. Haluamme ylläpitää perinteistä kesäteatteria taivasalla, Kinahmon Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Matti Nuutinen sanoo.

Kinahmolaisille tärkeää on myös panostaa itse näyttelemiseen. Perinteiseen kesäteatteriin kuulumattomat video- tai äänitehosteet loistavat poissaolollaan.

– Näytteleminen on kesäteatterissa pääasia, Nuutinen linjaa.

Hyvä sää takaa katsojia

Yhteisökehittäjä Kaisa Kervinen Maaseudun Sivistysliitosta kertoo, että maakunnan kesäteatterit keräävät joka vuosi paljon katsojia. Katsojamäärät ovat kuitenkin hyvin pitkälti sidoksissa kesän sääolosuhteisiin ja taloustilanteeseen.

Esimerkiksi vuonna 2015 Pohjois-Karjalan kesäteatterit kärsivät kävijäkadosta kolean sään takia.

– Vuosittain katsojamäärissä voi olla paljonkin vaihtelua, mutta 100 000 katsojan raja rikottiin maakunnassa ainakin joka kesä huippuvuosina 2006-2010, Kervinen tietää.

Teatteriesityksiä ympäri maakuntaa

Elokuun loppuun mennessä Pohjois-Karjalassa ensi-iltansa saa noin 20 kesäteatterinäytöstä.

Näytökset ovat niin harrastajien kuin ammattilaistenkin toteuttamia. Näytöksiä voi seurata Outokumpua lukuun ottamatta jokaisessa Pohjois-Karjalan kunnassa.

Outokumpulaisille katsojille lähin kesäteatteri on Pohjois-Savon puolella Kaavissa sijaitseva Maarianvaaran kesäteatteri.

Vuonna 2016 koko maassa ensi-iltansa saa noin 400 kesäteatteriesitystä. Esitystarjontaa voi tutkia esimerkiksi Teatterin tiedotuskeskuksen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).