Israel estää palestiinalaisten pääsyn sukuloimaan Tel Avivin iskujen jälkeen

Länsirannalla ja Gazassa asuvien palestiinalaisten luvat vierailla Israelissa ramadanin aikana on pantu jäihin. Israelin armeija kertoo, että se lähettää Länsirannalle satoja sotilaita lisää Tel Avivin iskujen jälkeen.

Ulkomaat
Kolme raskaasti aseistaunutta turvallisuusjoukkojen jäsentä kulkee kadulla.
Israelin turvallisuusjoukot partioivat Tel Avivin keskiviikkoisen ammuskelun tapahtumapaikalla. Jim Hollander / EPA

Israel on päättänyt evätä kymmeniltätuhansilta palestiinalaisilta pääsyn Israelin puolelle Tel Avivissa keskiviikkona tehdyn terrori-iskun jälkeen.

Päätös jäädyttää 83 000:n Länsirannalla asuvan palestiinalaisen saaman erityisluvan vierailla Israelissa muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikana. Lupia on myönnetty eräänlaisena hyvän tahdon eleenä, jotta Länsirannan palestiinalaiset pääsisivät vierailemaan sukulaistensa luona.

Myös Gazassa asuville myönnetyt luvat pannaan jäihin, mukaan lukien luvat matkustaa ulkomaille ja päästä rukoilemaan al-Aqsan moskeijaan Jerusalemissa.

Päätös tehtiin pian Tel Avivin keskiviikon hyökkäyksen jälkeen. Israelin poliisin mukaan hyökkääjät ovat kotoisin Hebronin alueelta Länsirannalta.

Kaksi palestiinalaista hyökkääjää avasi tulen keskiviikkoiltana suositulla ravintola-alueella Tel Avivin keskustassa ja surmasi neljä ihmistä. Useita ihmisiä haavoittui.

Mikään taho ei ole toistaiseksi ilmoittautunut hyökkäyksen tekijäksi. Ainakin palestiinalaisten Hamas-järjestö on kiittänyt iskua.

Länsirannalle satoja sotilaita lisää

Israelin armeija ilmoitti torstaina, että se lähettää Länsirannalle kaksi pataljoonaa lisää Tel Avivin iskujen jälkeen. Sotilaiden tarkkaa määrää ei ole kerrottu, mutta kyse on sadoista. Mukana on jalkaväen ja erikoisjoukkojen sotilaita.

Jo aiemmin kerrottiin, että armeija kontrolloi liikkumista hyökkääjien kotikylään Yattaan ja sieltä pois. Israel on myös jäädyttänyt hyökkääjien sukulaisten työlupia Israeliin.

Tel Avivissa turvatoimia on kiristetty keskiviikon iskun jälkeen. Poliisien partiointia muun muassa päälinja-autoasemalla ja juna-asemilla on lisätty.

Arki iskun kohteeksi joutuneella ravintola-alueella on palannut nopeasti takaisin normaaliin. Jo torstaina alue oli auki asiakkaille, kertoo uutistoimisto AP.

Lähteet: AP, AFP, Reuters