"Ei kiiltokuvamaisuutta" – Nuori punk-pappi haluaa riisua kirkon sanahelinästä

Kainuulainen pastori Nuusa Parkkinen ei olisi nuoruudessaan Oulussa arvannut, että hän työskentelee aikuisena sokeripala kaulassa. Punk-scenen omakseen tunteva Parkkinen haluaisi luopua sanahelinästä ja uudistaa kirkon tapaa kohdata ihminen.

ilmiöt
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Nuusa Parkkinen
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Nuusa Parkkinen
Kajaanilainen pappi Nuusa Parkkinen.
Nuusa Parkkinen löytää kirkosta uudistettavaa, mutta tietää myös, että ytimen on pysyttävä ennallaan. Julia Sieppi / Yle

Punkkarielämääkin nähnyt sotkamolainen pappi Nuusa Parkkinen ei osaa sanoa, miten hän on päätynyt hengelliseen ammattiin. Toisinaan hän puhuu sattumuksesta, mutta toisaalta tietää, että taustalla on muutakin.

– Vakaumukseni vuoksi puhun toki myös johdatuksesta. Tuntemattomat ovat herran tiet – kaikki kiemurat ja koukerot eivät ole vielä selvinneet, miten tässä paikalla nyt istunkaan.

Kiemuroita Parkkisen ammatista löytyykin, sillä kirkko elää parhaillaan pysyvyyden ja uudistumisen ristiaallokossa. Mitä nainen sitten uudistaisi kirkossa? Parkkinen huokaa pitkään.

– Se on iso kysymys. Toisaalta ajattelen, että ehdottomasti kirkko saa ja sen pitää nojata traditioon. Meillä on tietty tehtävä, joka ei ole vuosituhansien varrella muuttunut, hän aloittaa.

Toisaalta Parkkisen mielestä tämän ajan maailmantilannetta, aikaa ja ihmisiä ei voida unohtaa.

– Tarkoittaako se sitä, että meidän täytyy myydä sanomamme halvalla? Ei varmasti tarkoita, mutta ehkä kohtaamiseen ja tapaan puhua ihmisille voi kiinnittää joissain tapauksissa huomiota.

Ytimeen ei saa kajota

Kristinuskon ytimeen, eli uskoon ylösnousseeseen Kristukseen ja kolmiyhteiseen Jumalaan ei Parkkisen mielestä saa kajota. Hän toivoisi kuitenkin rohkeampaa keskustelua ja kyseenalaistamista.

Tarkoittaako se sitä, että meidän täytyy myydä sanomamme halvalla? Ei varmasti tarkoita.

Nuusa Parkkinen

– Välillä tuntuu, että tietynlaisen krumeluurin ja sanahelinän taakse ollaan piilottamassa sunnuntaijumalaksi sitä meidän ydintä. Mielestäni se ei saa olla niin, vaan keskuudessamme on oltava elävä Kristus, jolla on vastauksia myös tämän ajan ihmisille.

– Sellainen, joka tietää miten risaista ja rapaista elämää meistä jokainen elää ja pystytään jollain tavalla vastaamaan siihen – ei kiiltokuvamaisuutta.

Alunperin Oulusta kotoisin oleva Parkkinen on asunut Sotkamossa vuoden 2015 alusta. Hän työskentelee pastorina Kajaanin seurakunnassa. Oulukaan ei ole kuitenkaan unohtunut, sillä sieltä löytyvät läheiset punk-piirit.

– Siellä on uusi vaihtoehtokulttuurin keidas ja tukikohta, jossa käyn kuuntelemassa punkkia aina kun se on mahdollista.

Parkkinen on valittu viidenkymmenen kaikkien aikojen aktiivisimman kainuulaisen joukkoon Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä. Yle Kajaani esittelee valitut vuoden 2016 aikana.