1. yle.fi
  2. Uutiset

Peliriippuvaiset eivät hae apua ajoissa: "Auttaminen todella vaikeaa"

Rahapeliriippuvuus ei synny vain eläkeläisten hedelmäpeli-innosta. Moni jää koukkuun netissä, eikä myönnä ongelmaa ennen kuin tappiot ovat päätähuimaavia. Silloinkin sysäys avun etsimiseen tulee usein ulkopuolelta.

Kotimaan uutiset
Henkilö pelaamassa hedelmäpeliä.
Yle

Rahapeliriippuvaiset eivät herkästi myönnä edes itselleen, että tilanne on lähtenyt käsistä. Useimmiten jonkun muun pitää puuttua tilanteeseen.

– Ihmiset eivät tunnista ongelmaansa eivätkä halua myöntää sitä. Apua haetaan vasta siinä vaiheessa, kun niskassa on todella isot velat ja on käytetty omat ja läheistenkin rahat. Silloin läheiset ikään kuin pakottavat tulemaan hoitoon, kertoo Porin psykososiaalisten palvelujen päällikkö Matti Järvinen.

Rahapeliriippuvuus ei välttämättä näy ulospäin. Siksi sen tunnistaminen vie aikaa. Usein riippuvuus ehtii ennen hoitoon hakeutumista tuhota ihmissuhteita ja aiheuttaa muita riippuvuuksia.

– Ihmissuhteet kärsivät, kun riippuvaisten on saatava rahaa pelaamiseen. He lainaavat läheisiltään ja pyrkivät kaikin keinoin hankkimaan rahat. Osa alkaa itse lääkitä riippuvuuttaan. Se voi johtaa päihdeongelmiin.

Riippuvaisten määrä lisääntynyt

Matti Järvisen mukaan rahapeliriippuvaisten määrä on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi. Heidän hoitamisensa ei ole helppoa.

– Mitä myöhemmin ihmiset hakevat apua, sitä vaikeampaa auttaminen on.

Apua on silti tarjolla useassakin muodossa. Niistä yleisimmät ovat yksilö-, ryhmä- ja avohoitoa. Riippuvaisen ei siis tarvitse pelätä laitoshoitoon päätymistä. Se voi kuitenkin joissakin tilanteissa olla hyödyllistä.

– Laitosmuotoista hoitoa tarjotaan pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Siitä on saatu hyviä tuloksia.

Lue seuraavaksi