Palkittu luontokuvaaja saa liikuttavaa palautetta kuvistaan – "On se pysäyttävää"

Luontokuvaaja saa paljon palautetta ottamistaan kuvista. Hänen mielestään on pysäyttävää ja liikuttavaa, että juuri hänen kuviensa avulla ihmiset ympäri maailmaa pääsevät näkemään sellaisia paikkoja luonnosta, joita muuten ei olisi mahdollisuus kokea.

luonto
Karhu ja susi.
Lassi Rautiainen

Palkittu (siirryt toiseen palveluun) kainuulainen luontokuvaaja ja karhusafariyrittäjä Lassi Rautiainen näyttää ihmisille palasia luonnosta, joita ihmiset eivät välttämättä pääsisi muuten näkemään.

– On se pysäyttävää, kun saa kuulla ihmisten liikuttuvan jonkun kuvan takia. Yksi isä kirjoitti minulle, tuntemattomalle kuvaajalle, että hänellä on pahasti sairas poika, joka ei kykene liikkumaan. Ja että hän haluaa tietyn minun kuvani pojalleen näyttää, Rautiainen sanoo ja liikuttuu silminnähden.

– On tullut Texasista ja New Yorkista postia tuntemattomilta ihmisiltä, jotka haluavat minuun henkilökohtaisen kontaktin. Valitettavasti ei ole tarpeeksi aikaa vastata kaikkiin viesteihin henkilökohtaisesti, niitä tulee niin paljon, Rautiainen jatkaa.

Sosiaalinen media

Sosiaalisen median kautta jokainen, niin amatööri kuin ammattilainen, voi jakaa ottamiaan otoksia tuntemattomille katselijoille. Vielä jonkin aikaa sitten Rautiainen ei piitannut somesta.

– Sitä kun on vanhoja ratoja tottunut kulkemaan. Vastustelin esimerkiksi Facebookia sitä pitkään ja ajattelin, että tuonne minä en kyllä lähde. Tanskalainen kuvaajakollega kerran kysyi voisiko hän tehdä minulle profiilin. Mietin ensin, että ottaakohan se kirveen vai puukon, vai millä se minua alkaa profiloimaan, Rautiainen naurahtaa.

Mies seisoo moottorikelkan vieressä.
Lassi Rautiainen.Lassi Rautiainen

Puolitoista vuotta siinä meni, sen jälkeen 5 000 kaveria oli jo täynnä. Seuraajia Rautiainen kertoo omaavansa tuhansittain.

– Ajattelin, että meidän ikäluokka selviää ilman näitä sosiaalisen median kotkotuksia, mutta pitää pysyä ajan tasalla.

On se pysäyttävää, kun saa kuulla ihmisten liikuttuvan jonkun kuvan takia.

Lassi Rautiainen

Luontokuvaajan kuvat ovat lähteneet leviämään laajalti sosiaalisessa mediassa. Sudesta ja karhusta otettu Friends-kuva päätyi jopa Venäjän, Puolan ja Kiinan televisioihin.

– Ei minulta kukaan kysynyt mitään. Yritin kysyä, että saako näistä laskuttaa, mutta lopetin pääkallon jahtaamisen. Ei ole mitään järkeä käyttää aikaa siihen, että muutaman satasen saisi. Hyöty tulee muuta kautta.

– Jos kuvani kiinnostavat niin paljon, että ne leviävät luvatta, niin pitää ottaa uusi ajattelutapa. Ei pidä olla niin tiukkapipoinen, Rautiainen pohtii.

Huippukuva saattaa löytyä 40 000 otoksen joukosta

Valokuvaaminen on muuttunut vuosien aikana. Nykyään halvemmalla kalustolla voi saada upeita otoksia, eikä kuvaajan tarvitse Lassi Rautiaisen mukaan olla "iso tekijä".

– Sitähän nuorena on saattanut ennen sosiaalista mediaa ajatella vaikka mitä, mutta kun nyt näkee, että 4-vuotias osaa jo kuvata, niin haaveet ovat muuttuneet. Kuvaaminen on tullut kännyköiden myötä arkiseksi jo lapsesta lähtien.

Rautiainen ottaa toki itsekin puhelimellaan kuvia, jos ei suurta kameraa jaksa mukanaan raahata.

– Laiskuus ja vanhuus ovat huono yhdistelmä. Nuorempana reppu oli täynnä kamerakalustoa, mutta ei sitä enää pääse kuin muutaman sata metriä, jos 50 kiloa heittää selkään.

Lapinpöllö lentää.
Rautiaisen ottama kuva lapinpöllöstä.Lassi Rautiainen

Miten syntyy sitten Friends-kuvan kaltainen huippukuva?

– Ei sitä voi ennalta tietää. Olen kriittinen oman työni suhteen ja oma fiilis voi olla, että 40 000 ruudun saalis on roskakoritavaraa, aivan muutamaa lukuun ottamatta. Kun on tietoisuus siitä, mikä on huippukuva maailmalla. Tuntuu, että mikään ei riitä.

– Ei joka viikko voi onnistua. Joskus käy niin, että saa otettua kuvan, jossa kaikki on perfect. Jos sellaisten varassa olisi koko elämä, niin olisihan tuo toivotonta, Rautiainen hymyilee.

Luontokuvaaja Lassi Rautiainen on sunnuntaivieraana Yle Radio Suomessa sunnuntaina 12.6. alkaen kello 15.