Kaakkois-Suomi nappasi mojovan potin liikennerahaa

Lisärahoituksen avulla Hamina-Taavetti -tieosuuden parannustyöt pääsevät vihdoin alkamaan. Myös Keltakankaan vaarallinen liittymä laitetaan uusiksi.

tieverkot
Tienpintaa kuumennetaan rouhimista varten.
Esko Pulliainen / Yle

Kaakkois-Suomi nappasi hyvän tukipotin, kun hallitus jakoi lisärahoitusta erilaisille väylähankkeille. Kaikkiaan valtion lisärahaa oli jaossa maan- ja rautateille 264 miljoonaa euroa. Kaakkois-Suomeen rahoista napsahti 40,5 miljoonaa. Ely-keskuksessa määrään ollaan tyytyväisiä.

– Tämä on ihan hirveän hyvä juttu. Pärjättiin älyttömän hyvin, iloitsee Kaakkois-Suomen ely-keskuksen toiminnanohjauspäällikkö Kari Halme.

Halme on erityisen tyytyväinen siihen, että Kouvolan Keltakankaan vaarallinen liittymä valtatie 15:llä sai parannusrahat. Liittymän läpi kulkee runsaasti raskaita ajoneuvoja. Onnettomuuksia on sattunut. Nyt myönnetyn 6,1 miljoonan euron rahoituksen turvin liittymä muutetaan eritasoliittymäksi. Urakka alkanee jo ensi vuonna.

Myös Haminan ja Taavetin välisen kapean ja mutkaisen tieosuuden parantamista on odotettu pitkään. Halme laskeskelee, että tieosuuden parantamiseen on haettu valtion rahaa viimeiset viisitoista vuotta.

Nyt tieosuuden parantamisen ensimmäinen vaihe pyörähtää vihdoin käyntiin kahden ohituskaistan pätkän rakentamisella. VT 26:n urakkaan myönnettiin rahoitusta 3,4 miljoonaa euroa. Ohituskaistat tulevat Purhon liittymästä pohjoiseen päin ja Kurvilasta etelän suuntaan.

Pieni kauneusvirhe VT 26:n rahoituspäätöksessä on se, että alun perin parannussuunnitelmassa olleet Onkamaan eteläpuolen liittymän parantaminen ja pyörätien rakentaminen on pudotettu suunnitelmasta pois. Toisaalta tienpätkä sai jo hallituksen edellisestä korjausvelkapaketista 2,5 miljoonaa euroa päällystystöihin. Ohituskaistojen rakentaminen alkaa todennäköisesti vuonna 2018, kun päällystystyöt on saatu pakettiin.

Lisärahaa myönnettiin myös Jaalan ja Heinolan välisen tieosuuden parannustöihin. Tiehanke sai valtion rahaa jo aiemmasta tukipaketista, ja nyt pottiin lisättiin 6,7 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen rahoituskohde on Kotkan Hovinsaaren tavara-asema, jonka parannustöihin hallitus myönsi 12 miljoonan euron avustuksen. Rahalla uusitaan raiteita ja asetinlaitteita.

Uudet avustukset on tarkoitettu käytettäväksi vuosien 2017-2019 välisenä aikana. Hankkeiden aloitusajat riippuvat siitä, minkä vuoden budjettiin ne Liikennevirastossa mahdutetaan.