Tauti nimeltä luontokuvaaminen – "Luonto parantaa ja se on terapiakeskus"

Luontokuvaja Lassi Rautiainen rakastui luontoon jo lapsena. Nykyään Rautiainen viettää öitä omissa karhukojuissaan ja kuvailee rakasta työtään sairaudeksi.

luonto
Luontovalokuvaaja pitelee käsissään kahta sudenpentua.
Lasse Rautiainen

Luontokuvaaja Lassi Rautiaisen ensimmäinen muisto luonnosta ulottuu lapsuuteen. Mies vaikuttui könytessään Suomussalmella metsässä.

– Katselin pimeydessä nuotion rätinää ja puita oman kotitalon metsässä. Sieltä se on lähtenyt – luonto parantaa ja se on terapiakeskus, Rautiainen vakuuttaa.

Lapsena Rautiainen saattoi kadota metsiin pidemmiksikin ajoiksi. Kiehtovat maisemat hämmästyttivät aina enemmän ja enemmän.

– Elämä oli muutenkin luonnon keskellä, navettatöitä, kalastusta, metsästystä ja marjastusta. Vanhemmat ja lähiympäristö oli myönteisiä kaikille luontokokemuksille, eivät vanhemmat koskaan sanoneet, että nyt et jumalauta mene sinne metsään.

– Luonto on aina ollut läsnä, viikottain.

Tavoitteena liikkua metsässä vielä 100-vuotiaana

Rautiainen järjestää susien, karhujen ja lintujen katselua Kuhmossa. Hänen ottamansa karhu- ja susikuvat ovat levinneet maailmalla laajalti, ja niitä on esitelty esimerkiksi Kiinan ja Venäjän televisiossa. Suhde luontoon on pysynyt vahvana lapsesta aikuiseksi mieheksi, vaikka luontoa tuleekin tiirailtua entistä enemmän kameran linssin lävitse.

– Alle 12-vuotiaana luontosuhde alkoi kehittymään. Jospa vielä 100-vuotiaana pystyisin liikkumaan metsässä, Rautiainen naurahtaa.

Rautaisen kuuluisimmissa kuvissa näkyy Kainuun petoja. Karhuja ja susia. Syy kiinnostukseen löytyy aikuisten kertomista tarinoista nuorelle Lassille.

– Raatteentien lähellä korvessa isännät kokoontuivat. Siellä oli kolme puheenaihetta, talvisota, savotat ja karhut. Karhujuttuja piti vähän itse testata, että puhuuko nuo ukot tottakaan.

Karhu ja susi.
Lassi Rautiainen

Rakas sairaus

Rautiainen luonnehtii luontokuvausta pahaksi taudiksi, sairaudeksi jopa.

– Yksi asiakas kerran kysyi kauanko olen kuvannut, vastasin että 40 vuotta. Hän katsoi minua siten, että ei tuo terve voi olla.

– Onneksi lapsistani ei tullut luontokuvaajia, Rautiainen hymyilee.

Rakkaimpia kuvia Lassi Rautiaiselle eivät ole pelkästään kuvat suurpedoista.

– Ei ainoastaan kuvat nisäkkäistä, vaan myös taiteelliset otokset. Lapissa olin vastikään katsomassa tunturimaisemia. Siellä kun katseli ympärilleen, niin ajattelin, että ne on niitä tunteita ja fiiliksiä, joita kuviin kaipaan.

Luontokuvaaja Lassi Rautiainen sunnuntaivieraana Yle Radio Suomessa, sunnuntaina 12.6. alkaen kello 15.