"Kun Suomi rypee lamassa, tanssien suosio nousee" – lavatansseissa pyörähdellään taas hiljaisempien vuosien jälkeen

Suomen kesässä järjestetään taas suuri määrä tansseja useina päivinä viikossa. Kymmenen vuoden jälkeen esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Lampin lavalla ovat alkaneet aktiiviset tanssi-illat joka torstai. Järjestäjä uskoo, että nuoret innostuvat jälleen lavakulttuurista.

ilmiöt
Virve Jämsä on ehostanut Lampin lavaa maalaamalla.
Virve Jämsä on ehostanut Lampin lavaa maalaamalla.Antti Kettumäki / Yle

Perinteisen iskelmämusiikin esittäjillä riittää jälleen keikkoja, kun kesälavat ovat avoinna. Viikonloppuisin järjestetään niin paljon tansseja, ettei asiakkaita tahdo riittää kaikille. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Lampin lavallakin järjestetään tanssit jälleen joka viikko torstaisin, koska silloin väkeä on helpompi saada paikalle.

– Torstaisin on helppo järjestää tapahtumia, koska silloin orkestereilla on yleensä vapaata ja tämä tukee myös lähikuntien tanssipaikkoja. Tansseja on muilla lähialueiden lavoilla keskiviikkoisin ja viikonloppuisin, sanoo toimintaa Lampin lavalla pyörittävä Virve Jämsä.

Jämsän mukaan torstaita pohdittiin tarkasti, sillä tanssijoita ei riitä kaikille.

– Kesäviikonloput ovat niin täyteen buukattuja, ettei meillä olisi ollut enää saumaa saada väkeä paikalle. Kesälomalaisilla ei ole vielä suunniteltu viikonlopun menoja ja siksi torstai on siitäkin syystä hyvä ilta.

– Minä uskon, että nuorempi sukupolvi on kiinnostuu tanssin ilosta ja harrastamisesta, Jämsä jatkaa.

Tanssit alkuiltaan – suosio nousee?

Arkisin tansseja pyritään järjestämään mahdollisimman aikaisin, eli jo klo 19 alkaen ja klo 24 saakka. Tällä pyritään helpottamaan asiakkaiden ja orkestereiden väsymystä.

– Itsekin olen toivonut musiikkitaustan omaavana henkilönä alkuillan tansseja. Silloin jaksetaan lattiallakin paremmin ja onhan se yhtyeenkin kannalta parempi.

– Onhan se aika uuvuttavaa lähteä kotiin keikalta yöllä kolmen aikaan, kun on jo tehnyt yhden työpäivän ajamalla paikalle, toisen tanssittamalla väkeä ja kolmannen kun ajaa kotiin, laskee Virve Jämsä.

Kesäviikonloput ovat niin täyteen buukattuja, ettei meillä olisi ollut enää saumaa saada väkeä paikalle

Virve Jämsä

Lampin lavalla uskotaan perinteisten iskelmätähtien vetovoimaan. Jämsän mukaan tanssikansa arvostaa sitä, että musiikki on tanssittavaa ja takuuvarmaan.

– Artistit ja yhtyeet ovat työllään jo luoneet kattavan pohjan kiertäessään Suomea vuosikymmeniä. Hyväntuuliset esiintyjät saavat kyllä kaikenikäiset tanssimaan.

Jämsä uskoo, että käynnissä on uusi nousu tanssimusiikille.

– Eri tanssijärjestäjät ovat jo pitkään puhuneet noususta. Silloin kun Suomi rypee lamassa, tanssien suosio nousee, vakuuttaa Virve Jämsä.