Carmen viihdyttää niin öljysheikit, ruhtinaat kuin valtionpäämiehetkin

Sitruunatöyhtökakadu Carmenilla on takanaan jo 21 vuoden ura esiintyvänä taiteilijana. Lappilaislähtöisen taikuri Marko Karvon kanssa Carmen on esiintynyt jo yli 10.000 kertaa. Nyt kaksikko kiertää Suomea Sirkus Finlandian kanssa.

viihde
sitruunatöyhtökakadu Carmen
Bikka Puoskari / Yle

Ensiluokkainen esiintyjä. Viihdyttäjä. Diiva.

Sellainen on on sitruunatöyhtökakadu Carmen, jos taikuri Marko Karvolta kysytään. Ja miksipä ei kysyttäisi, sillä hän jos kuka osaa vastata. Carmen on Karvon läheisimpiä työtovereita, ja parivaljakolla on takanaan jo 21 yhteistä työvuotta.

Kyllä siinä ajassa työseuransa oppii tuntemaan.

– Carmen on aika temperamenttinen, mutta erittäin ammattimainen ja lahjakas. Siinä on kaikki ne ominaisuudet, joita esiintyjältä voi vaatia ja toivoa, Karvo luonnehtii (siirryt toiseen palveluun).

Koti on siellä, minne kiertue vie

Karvo itse on estraditaikuuden ensimmäinen suomalainen maailmanmestari(2012)ja esiintynyt muun muassa vuosia maailmankuulun Lido de Paris’in lavalla. Pelkästään yhteisiä esiintymisiä Carmenin kanssa on kertynyt Karvon laskujen mukaan jo reilut 10.000. Yleisössä ovat istuneet niin öljysheikit, ruhtinaat kuin valtionpäämiehetkin.

Taikuri ja sitruunatöyhtökakadu
Bikka Puoskari / Yle

Carmen on työskennellyt Karvon kanssa kauemmin kuin kukaan muu, mutta se on muutakin kuin työkaveri: Carmen on perheenjäsen. Perhettä tosin on enemmänkin, sillä Carmenin seurana samassa asuntovaunussa majailee toistakymmentä lintua.

Myös Karvon vaimo ja lapset elävät sirkusarkea: Vanessa on mukana Karvon ohjelmanumerossa, ja perheen 3- ja 7-vuotiaat lapset kulkevat hekin Sirkus Finlandian värikkäässä karavaanissa.

Tällä hetkellä perheen asemapaikka on Frankfurt, ainakin periaatteessa.

– Meillä on ollut niin vähän aikaa olla siellä, että ei sitä vielä voi oikein kodiksi sanoa, Marko Karvo sanoo.

Lapset tosin alkavat olla sen ikäisiä, että tulevaisuudessa on aika vähentää reissaamista ja kiertuelämää.

– Katsotaan nyt mihin päin tässä lopulta asetutaan, kun tämä reissaaminen tässä pikkuhiljaa vähenee.

Lapset juurilleen: "Että tietävät, mistä on lähdetty"

Marko Karvon koti on nyt maailmalla, mutta juuret ovat lujasti Suomen Lapissa. Karvo on kotoisin Ylitornion Raanujärveltä.

– Vanhemmillani oli kyläkaupat Raanujärvellä ja Meltosjärvellä. Juureni ovat ehdottomasti täällä pohjoisessa, Karvo kertoo.

Nyt Sirkus Finlandian kiertue on tuonut taikurin perheineen pohjoiseen, lähelle lapsuuden kotikulmia.

– Jos tässä vain on tilaisuus, niin ajan ainakin ohi ja käyn katsomassa isän ja äidin kotipaikkoja siellä. Niitä on kiva näyttää lapsillekin, jotka ovat olleet enimmäkseen ihan muualla. Että tietävät, mistä on lähdetty.

Marko Karvo & Vanessa
Marko Karvo voitti ensimmäisenä suomalaisena tavoitellun estraditaikuuden maailmanmestaruuden Englannissa kesällä 2012.Varietee Magica