Kuntapäättäjät häiriköiden kohteina: "Jos näihin töihin lähtee, pitää nahka kovettaa"

Kuntalaisten pinna saattaa kiristyä, kun päättäjät eivät tee heille mieluisia päätöksiä. Osa hermostuu niin paljon, että antaa palautetta myös asian vierestä. Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen on oppinut, että kaikesta ei voi ottaa itseensä.

Lamppi, Pori
Diana Bergroth-Lampinen
Kati Rantala / Yle

Porin kaupunginvaltuuston kokousten sujumista valvoo järjestysmies. Kokouksia seuraamaan saapuneet kuntalaiset ovat käyttäytyneet pääosin asiallisesti. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, mitä tapahtuu.

– Kokoukset ovat kaikille avoimia ja järjestysmies luo niihin rauhallisen tunnelman. Tunteet ovat pysyneet aika hyvin kurissa, eikä ketään ole tietääkseni tarvinnut pistää ulos, toteaa valtuuston puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen.

Häiriösoittoja ja -viestejä

Kokousrauha ei ole mitenkään itsestään selvää. Kuntapäättäjät saavat ajoittain kärkästäkin palautetta päätöksistään. Häiriköinti on ajoittain hyvin henkilökohtaista. Sitä tapahtuu myös vapaa-ajalla.

– Viestintävälineet ja -keinot ovat niin laajoja ja monimuotoisia, että ne ovat tuottaneet lisää viestejä uuden sukupolven päättäjille. Itsellänikin on niistä jonkin verran kokemusta, Diana Bergroth-Lampinen kertoo.

Hän on ottanut selkeän linjan suhtautumisessaan häiriköihin. Vakavammista tapauksista hän pitää nollalinjaa ja on ohjeistanut myös työtovereita tekemään niin. Lievemmät hän on jo hyväksynyt osaksi arkipäivää.

– Jos näihin töihin lähtee, pitää nahkaa vähän kovettaa. Suodattimen on oltava päällä ja jonkin verran ymmärrystäkin pitää löytyä.