Mikä on Suomen yleisin nimipäivä? Se selviää Ylen nimipäiväkoneesta

Suomen yleisimpänä nimipäivänä 180 777 miehellä on syytä juhlaan. Toisaalta yksi nimipäivä on vielä tyystin vailla viettäjää. Ylen nimipäiväkone paljastaa, kuinka monella on syytä kakkukahveihin sinun nimipäivänäsi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Etsi omat nimitietosi:

Suurimmat nimipäivät

Voit tutkia nimipäivätietoja päiväkohtaisesti viemällä osoittimen ympyrän päälle

Vähän juhlijoita

Paljon juhlijoita

Ylen nimipäiväkoneessa nimipäivien määrät on laskettu suomalaisen nimipäiväkalenterin ensimmäisen etunimen nimipäivien mukaan. Tiedot perustuvat Helsingin yliopiston almanakkatoimiston laskelmiin sekä Väestörekisterikeskuksen tilastoihin.

Suomen suurinta nimipäivää vietettiin juhannuksen aikaan 24.6. Silloin juhlansa oli ansainnut yhteensä 180 777 suomalaista miestä, joilla on ensimmäisenä etunimenä Juha, Janne, Jani, Jukka, Juho, Jussi, Johannes, Juhani tai Juhana.

Seuraavaksi eniten nimipäivän viettäjiä on 9.12., jolloin nimipäivän juhlintaan on aihetta yhteensä 106 851 Annalla, Annella, Anulla, Annilla, Annikalla, Annukalla, Annelilla, Annulla ja Annikilla.

Suomen yleisimpinä nimipäivinä juhla osuu runsaslukuiselle joukolle nimiä, joista osa on varsin yleisiä. Juha ja Anna ovat miesten ja naisten sarjoissa molemmat Suomen kolmanneksi suosituimpia ensimmäisiä etunimiä. Suomessa on 45 769 Juhaa ja 30 842 Annaa.

Mutta löytyy suomalaisesta nimipäiväkalenterista se toinenkin puoli, nimipäivä jolla on vain muutama viettäjä. Se on 10.1. Nyyrikin päivä. Toiseksi vähiten nimipäivän viettäjiä on Raafaelin päivänä 22.12, jolloin harvinaista nimeään voi juhlistaa 11 miestä.

Suomessa on useita sellaisia virallisen nimipäivän saaneita nimiä, jotka ovat ensimmäisenä etunimenä alle 10 ihmisellä. Naisten nimistä harvinaisuuksien joukkoon kuuluvat muun muassa Flora, Ilmatar, Päivä ja Suometar. Miesten nimistä vähäiselle suosiolle ovat jääneet Nyyrikin lisäksi Arhippa, Jaakkima, Jaakoppi, Kustamo ja Väinämö. Toki näitä on voitu antaa jälkimmäisiksi nimiksi. Onhan meillä esimerkiksi presidentti Sauli Väinämö.

Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin on aikanaan lisätty nimiä melko mutu-tuntumalla. Sen vuoksi siellä on nimiä, jotka eivät koskaan yleistyneet Suomessa. Vuodesta 2010 lähtien nimipäivän ovat voineet saada vain ne nimet, joita on annettu vähintään 500 suomenkieliselle lapselle ensimmäiseksi etunimeksi.

Helsingin yliopiston almanakkatoimisto päivittää nimipäiväalmanakkaa viiden vuoden välein. Seuraava uudistus tehdään vuonna 2020.