1. yle.fi
  2. Uutiset

Autot liikkeellä yötä päivää, liikevaihto tuplaantui – Tornion järjestelykeskus toi euroja, mutta kukaan ei tiedä, kuinka paljon

Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitseva Tornion kaupunki ei ole ynnännyt tarkkaan, kuinka paljon euroja syyskuussa aloittaneen järjestelykeskuksen toiminta toi alueen yrittäjille. Osa yrittäjistä kertoo liikevaihdon tuplaantuneen. Entisen lukion tiloihin mietitään nyt jatkokäyttöä.    

Kotimaan uutiset
Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Tornion järjestelykeskukseen tiistaina.
Minna Rinta-Tassi / Yle

Syyskuussa avattu turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus toi pienen rajakaupungin, Tornion, yrityksille huomattavaa lisätienestiä. Kaupunki ei ole kuitenkaan laskenut tarkkaan, kuinka paljon euroja syyskuussa aloittaneen keskuksen toiminta jätti alueelle. Epäviralliset arviot vaihtelevat sadoista tuhansista puoleen miljoonaan euroon.

Esimerkiksi linja-autojen tilausajoja on tarvittu paljon ja maahantulijat ovat asioineet lähialueen kaupoissa. Hotellit olivat kuukausien ajan täynnä.

Tilausajoja ajavan torniolaisen Jussilan Liikenteen autot olivat vilkkaimpaan aikaan tien päällä koko ajan. Yrittäjä Markku Jussila ei puhu rahasummista, mutta kertoo kuluneen syksyn piristäneen tienestejä reilusti.

Ei varmasti minun urallani tule toista samanlaista rupeamaa ja rysäystä kuin syksyllä.

Markku Jussila

– Toki se oli piikki liikevaihtoon. Jos yleensä meillä on tilausajoja etelään yksi-kaksi vuodessa, syksyllä niitä oli joka päivä. Jokainen voi kuvitella, mitä siitä seuraa, Jussila sanoo.

Kokemus oli yrittäjällekin ainutlaatuinen.

– Ei varmasti minun urallani tule toista samanlaista rupeamaa ja rysäystä kuin syksyllä.

Ruokaa 20 000 annosta

Järjestelykeskuksessa turvapaikanhakijoille ja osalle työntekijöistä ruokailun hoitaneen pitopalveluyritys Roosamarian omistaja Maria Keskimaunu laskee yrityksensä ruokkineen syksyn ja talven aikana noin 20 000 ihmistä.

– Se oli tosi iso asia ja melkein tuplasi liikevaihtomme, myös Tornion yrittäjien puheenjohtajana toimiva Keskimaunu sanoo.

Tornion kaupunki on saanut puolestaan turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksen tilojen vuokraamisesta vuokratuloja yhdeksältä kuukaudelta noin 180 000 euroa. Kaupunki vuokrasi entisen lukion tilat järjestelykeskuksen käyttöön syyskuussa ja vuokrasopimus SPR:n kanssa loppuu kesäkuussa. Järjestelykeskuksenvalmius puretaan, sillä maahantulijoita on enää vähän.

Se oli tosi iso asia ja melkein tuplasi liikevaihtomme.

Maria Keskimaunu

Kaupunki ei ole siis laskenut tarkkaan yhteen, millaisia rahasummia järjestelykeskus jätti paikkakunnan yrittäjille. Kaupunginjohtaja Timo Nousiainen puhuu sadoista tuhansista euroista, mutta nostaa esille ennen kaikkea kaupungin julkisuuskuvan.

– Kaikki ovat katsoneet tänne Tornion suuntaan. Positiivisella julkisuudella on ollut suuri merkitys myös kaupungin yleiseen vireyteen, Nousiainen puntaroi.

Tuleeko rakennukseen yksityinen yritys?

Kaupungilla on useita vaihtoehtoja sille, mitä entisen lukion rakennuksessa jatkossa tapahtuu. Esilllä on ollut esimerkiksi Perheiden talo -niminen konsepti, jossa olisi monenlaisia kaupungin perhepalveluja saman katon alla. Rakennuksessa toimisivat esimerkiksi perheneuvola, perhetyö ja kolmannen sektorin toimijoita.

Rakennukseen saattaa tulla myös yksityinen toimija. Kaupunginjohtaja Timo Nousiaisen mukaan yksityisellä toimijalla on oma liikeideansa tiloja varten ja suunnitteluvaraus voimassa elokuun loppuun. Tätä toimijaa ei kuitenkaan vielä paljasteta, sillä suunnitelmat tarkentuvat kesän aikana.

Lue seuraavaksi