1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhat ajoneuvot hurmaavat monin tavoin – "Hirveät 32 jarruttamatonta horsepoweria"

Vuosi sitten ensimmäisen kerran järjestetyn Vanhojen ajoneuvojen Puruveden ympäriajon suosio on jo toisella kerralla huima. Puuhamiehet sanovat, että Savonlinnan seutu kaipaa nyt positiivista pörinää ja sitä vanhat mobiilit todellakin saavat aikaan nostamalla hymyn huulille.

ilmiöt
Fiatin ja Jaguarin keulat vierekkäin.
Tanja Perkkiö / Yle

Kalevi Putkonen kaartaa torille kermanvalkoisella vuosimallin 1957 Jaguarilla. Perässä tulee veli Hannu Putkonen metsänvihreällä Fiatilla vuodelta 1973, joka on "Savonlinnan kuuluisin pikkuauto".

– Fiat 600 SLE, tämä on deluxe, ilmastointi eli pieni ritilä takana, nauraa Hannu.

Näillä autoilla ajetaan nykyään ehkä tuhat kilometriä vuodessa, hyvällä säällä. Fiatin saa kulkemaan lievässä alamäessä jopa 80 kilometriä tunnissa.

– Pitää vähän varoa, ettei lähe lapasesta, kun on 32 jarruttamatonta horsepoweria. Ja haju, se ei lähde kuussatasesta Fiiatista ikinä, iloitsee Hannu Putkonen.

Haju, se ei lähde kuussatasesta Fiiatista ikinä.

Hannu Putkonen, Fiat 600, vm. 1973, omistaja

Vauhti ei olekaan olennainen, vaan erilaisia ovat viehätyksen aiheet vanhoissa autoissa. Myös veljen Kalevi Putkosen kasvoille leviää hymy, kun hän pääsee puhumaan Jaguaristaan.

– Se tunne, kun sain tämän hankittua. Ja vieläkin tällä ajaminen on juhlaa. Ja talvellakin käyn sitä ihailemassa. Moottorina tässä on suora kuutonen, 2,4-litrainen, antaa 120 hevosvoimaa. Kaikki tätä aina ihailevat ja haluavat kuvata ja se kuuluu asiaan, kertoo Kalevi.

Veteraaniautot rundilla

Putkosten Jaguarin ja Fiatin lisäksi lauantaina Puruveden ympäri ajaa yli 200 vanhaa ajokkia, autojen lisäksi moottoripyöriä ja kuorma-autoja. Ja me muut, lehdellä soittelijat, saamme ihailla Kerimäellä, Villalassa ja Punkaharjulla kavalkadia.

Jaguarin keulahymy vuodelta 1957
Jaguarin keulahymyä täplittävät metallihampaat merkkeinä kokoontumisajoihin osallistumisesta. Tanja Perkkiö / Yle

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyyn tapahtumaan ilmoittautui tänä vuonna jo 2 kuukautta sitten täydet 200 osallistujaa. Armosta järjestäjät ottivat vielä 27 mobiilia sen päälle, joten lauantaiaamuna tielle starttaa varmasti reilusti yli 200 kulkinetta. Osallistujia on yli 50 enemmän kuin vuosi sitten ja puolet tulee Etelä-Savoon muualta.

– Huikea valikoima suomalaisten ajoneuvojen historiaa on tien päällä. Tämä on todella arvokas perintö ja ihmiset, jotka näitä harrastavat, haluavat myös esitellä ajokkejaan, kertoo Kalevi Putkonen.

Jaguar ja Fiat keräävät aina huomiota.
Vanhat autot keräävät aina huomiota. Tanja Perkkiö / Yle

Letkasta, joka reittiä Savonlinna–Punkaharju–Villala–Kerimäki–Savonlinna lähtee ajelemaan, voi bongata ajoneuvohistoriaa sadan vuoden ajalta. Vanhimmat veteraanit ovat tänä vuonna jo sadan vuoden ikäinen Seppo Asikaisen Studebaker Touring Four ja kaksipyöräisistä Juhani Ruposen Harley-Davidson 23 F vuodelta 1923.

Kalevi Putkosen Jaguar kutsuu kyytiin.
Kalevi Putkosen Jaguar on museorekisterissä. Tanja Perkkiö / Yle

Eri-ikäisille katsojille erilaisia nostalgiakokemuksia puolestaan tuonevat 80-luvulta Pentti Neuvosen Opel Ascona 1,6 S vuodelta 1982 tai Stefan Ruuthin Saab 900 Turbo vuodelta 1984.

Mobiiliharrastajat haluavat näyttää työnsä tuloksia

Ympäriajettavat ovat museokatsastusikäisiä eli ennen vuotta 1985 valmistuneita ajokkeja, mutta pääpaino on 1970-luvulla ja sitä paljon vanhemmissa. Museokatsastus sinänsä ei ole osallistumisen ehtona.

Hannu Putkosen Fiat 600:n keula
Fiatin pyöreä naama tuo monelle muistoja mieleen.Tanja Perkkiö / Yle

Savonlinnan seudulla ei ole ollut vanhojen ajoneuvojen harrastajille tapahtumaa. Samaan aikaan Puruveden vastarannalla on Kesälahdessakin cruising-tapahtuma. Se on enemmän amerikanautojen tapahtuma, joten molemmille on tilaa, uskotaan Savonlinnassa. Ensi vuonna halutaan Vanhojen ajoneuvojen Puruveden ympäriajostakin kaksipäiväinen.

– Näiden muotoilun persoonallisuus viehättää loputtomasti. Nykyautoissa ei ole samaa kiehtovuutta, selittää Kalevi Putkonen.

Hannu Putkonen sanoo kuuntelevansa usein samaa tarinaa, mikä sai hänet itsensäkin parikymmentä vuotta sitten hankkimaan pikku-Fiiatin ja kunnostamaan sen talven aikana nykyiseen priimakuntoon.

Nykyautoissa ei ole samaa kiehtovuutta.

Kalevi Putkonen, autokauppias

– Miten tähän on mahtunut kolme lasta ja kaikki matkakamat, kun on käyty Lapissa. Ja lapset mukelehti takapenkillä ilman turvavöitä ja kukaan ei sanonut turvallisuudesta mitään.

Ja autokauppiaan poikien jälkikasvunkin suonissa virtaa bensa: Puruveden ympäriajon sinisissä maisemissa tummanvihreällä Fiatilla kurvailee Hannu Putkosen tytär Niina.

Lue seuraavaksi