Koe uusi yle.fi

Avioliitolle voi saada santaisen siunauksen Lappeenrannan hiekkakappelissa

Lappeenrannan perinteinen hiekkalinna on tänä vuonna ritarilinna, jolla on esikuviensa tapaan oma kappeli.

Kotimaa

Lappeenrannan linnoituksessa on jo usean vuoden ajan saatu ihastella lumikirkkoa ja tänä kesänä satamassa sijaitsevaan hiekkalinnaan on kohonnut hiekkakappeli.

Sammonlahden kirkkoherra Juha Eklund pohti hiekkakappelin mahdollisuutta jonkin aikaa ennen, kuin uskalsi puhua siitä hiekkalinnan rakennuttajalle Kimmo Frostille. Kun viisaat päät lyötiin yhteen, miehet huomasivat, että molemmat olivat pohtineet tahoillaan täsmälleen samaa asiaa.

lappeenrannan hiekkalinna hiekkakappeli kukat alttari
Kappelin alttari on koristeltu perinteisen kappelin tapaan kukkkasin.Klaudia Käkelä / Yle

Hiekkalinnan teemana on ritarilinna. Ritarilinnoissa oli usein oma sisäänrakennettu kappelinsa, joten hiekasta rakennettu linna noudattaa tässäkin esikuviaan.

Kappelissa voidaan toteuttaa pyynnöstä erilaisia tapahtumia, kuten vaikkapa vihkiminen. Kirkkoherra Eklundin mukaan vihkiminen on hyvinkin mahdollinen ja jopa toivottu tapahtuma hiekkakappelissa, jos hääpari haluaa seremonialleen santaisen siunauksen. Ihmisiä kappeliin mahtuu parikymmentä.

Tonnitolkulla hiekkaa

Sammonlahden seurakunta järjestää kappelissa joka sunnuntai ja torstai erityisesti perheille suunnatun lyhyen kesähartauden ja lisäksi kesän aikana on tarkoitus järjestää pari ehtoollistilaisuutta. Tilassa saa kuitenkin vierailla muinakin aikoina vapaasti vain ihastelemassa tai vaikkapa hiljentymässä.

– On mukavaa, kun kirkko voi olla läsnä siellä, missä ihmiset viettävät vapaa-aikaansa, Sammonlahden kirkkoherra Juha Eklund toteaa.

Kimmo Frost ei osaa kertoa tarkalleen kuinka paljon hiekkaa kappeliin on käytetty, mutta termi "tonnitolkulla" on ainakin lähellä totuutta.

Hiekkakappeli otetaan käyttöön Lappeenrannan sataman Hiekkalinna-alueella sunnuntaina 12.6. Kappelin avajaistilaisuus pidetään sunnuntaina kello 15 alkaen.

lappeenrannan hiekkalinnan hiekkakappeli enkeli
Klaudia Käkelä / Yle
lappeenranna hiekkalinna hiekkakappeli lasimaalaus alttari
Klaudia Käkelä / Yle
lapeenrannan hiekkalinna hiekkakappeli ovi alttari
Klaudia Käkelä / Yle
lappeenrannan hiekkalinna hiekkakappeli lasimaalaus
Klaudia Käkelä / Yle