1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lokit

Kokemus Porista: Kaupunkiin muuttaminen saa lokin aggressiiviseksi

Porissa hämmästellään lokkien aggressiivista käytöstä. Luonnonsuojeluvalvoja Kimmo Nuotio sanoo, että lokit ovat kaupungeissa selvästi aggressiivisempia kuin saaristossa.

lokit
Sea gull flying.
Jyki Lyytikkä / Yle

Lokkien pesintä puhuttaa Porissa. Lokkien määrä kaupungin keskustassa on viime vuosina kasvanut. Kaupunkilaiset valittavat hyökkäilevistä lokeista, jotka puolustavat poikasiaan.

– 10 paria aiheuttaa ongelmia kaupunkialueella. Pesiviä pareja on huomattavasti enemmän, mutta kaikki eivät hyökkäile. Tämä asia on sikäli erikoinen, että saaristossa kalalokit eivät käyttäydy näin aggressiivisesti ja tämä käyttäytyminen on kaupungistumisen myötä lisääntynyt merkittävästi, luonnonsuojeluvalvoja Kimmo Nuotio sanoo.

Saaristossa kalalokit eivät käyttäydy näin aggressiivisesti.

Luonnonsuojeluvalvoja Kimmo Nuotio

Nuotion mukaan lokit ovat alkaneet pesiä Porissa talojen katoilla vasta 1990-luvulla. Tarkkaa tietoa lokkien määrästä ei ole.

Luonnonsuojeluvalvoja muistuttaa, että paras tapa torjua ongelmia on poistaa lokkien pesät jo rakennusvaiheessa. Jos linnut ehtivät munia, pesän poistamiseen pitää saada luonnonsuojeluviranomaisen eli ely-keskuksen lupa.

Lue seuraavaksi