Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ladataan
Enimmäislainalla saat neliöitä
  50 100 150 200

Mihin rahasi riittävät

Voit kertoa lainanottajien yhteiset tulot.

Asunnon enimmäishinta

155 000
josta 140 000 lainaa. Ostajalla täytyy olla säästöjä 10 % asunnon arvosta. Ensiasunnossa 5 %.

Rahasi riittävät keskikokoiseen asuntoon 67,1 Suomea.

0.671/1
Laskettuna alueista joilla tehty yli viisi kauppaa.
Talous

Tervetuloa käyttämään Ylen Asunto­konetta!

Harkitsetko asunnon ostamista? Kiinnostavatko asuntojen hinnat? Kerro nettotulosi ja säästösi, Asuntokone näyttää sinulle:

  • Miten paljon saat enimmillään lainaa
  • Moneenko neliöön (osakeasunnot) sinulla on varaa Suomen eri postinumeroalueilla
  • Rivi- ja kerrostaloasuntojen (osakeasunnot) keskihinnan postinumeroalueen tarkkuudella

Näin juttu tehtiin

Enimmäislaina lasketaan kaavalla, jolla pankit yleisesti mittaavat asiakkaan maksukykyä. Siinä lainanhoitokulut eivät saa olla yli 45 prosenttia nettotuloista kuuden prosentin vuosikorolla 25 vuoden laina-ajalla. Tällä hetkellä korkotaso on huomattavasti alhaisempi. Pankit voivat asettaa lainansaannille tiukempia ehtoja.

Lisäksi heinäkuussa 2016 voimaan astuu pankkilainsäädännön uudistus. Uusien ehtojen mukaan pankki voi lainata asiakkaalleen vain 90 prosenttia asunnon hinnasta. Ensiasunnon ostajilla raja kulkee 95 prosentissa. Nämä tekijät eivät ole ainoita lainanmyöntöön vaikuttavia asioita vaan esimerkiksi vakuudet ja omarahoitusosuus määrittävät kuinka paljon lainaa voidaan myöntää. Pankit voivat vaatia myös suurempia omarahoitusosuuksia.

Enimmäislainan laskentakaava on tehty yhteistyössä Hypoteekkiyhdistyksen kanssa.

Asuntojen keskihinnat perustuvat Tilastokeskuksen osakeasuntojen hintatietoihin vuosilta 2013–2015. Olemme yhdistäneet useamman vuoden hintatietoja, jotta alueellinen kattavuus olisi suurempi. Jos postinumeroalueella on tehty alle kuusi kauppaa ei tietoja näytetä.

Asuntojen keskipinta-alat on saatu Tilastokeskukselta vuodelta 2014 ja ne pitävät sisällään alueittain kerros-, rivi- ja ketjutalot, joiden hallintaperuste on omistus. Keskihinta- ja keskipinta-ala-aineistot eivät ole täysin yhtenevät. Hyödynnämme näitä tietoja yhdessä kun laskemme kuinka monella postinumeroalueella sinulla on varaa ostaa keskikokonainen asunto.

Lue myös


Tekijät