1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli 100 metriä korkea historiallinen tehtaanpiippu aiotaan purkaa – kansanliike iski heti

Metsäyhtiö UPM haluaa purkaa vuonna 1933 rakennetun piipun mahdollisimman pian Kuusankoskella. Purkuaikeita vastustavat haluaisivat säilyttää sen maamerkkinä.

Kotimaan uutiset
UPM:n entisen Kymintehtaan piippu Kuusankoskella.
Minna Heikura / Yle

UPM aikoo purkaa vanhan Kymintehtaan piipun Kouvolan Kuusankoskella. Metsäyhtiön mukaan huonokuntoinen piippu on turvallisuusriski. Myrskysäällä siitä irtoilee tiilenpaloja, jotka lentävät kymmenien metrien päähän.

– Edellisen myrskyn jälkeen löysin puolikkaan tiilenpalan 60 metrin päästä piipusta, kertoo UPM:n kiinteistöpäällikkö Veli Tuominen.

Yhtiö aikoo purkaa myös kattilarakennuksen ja tuhkasiilon. Hiilikattilat pysäytettiin 1970-luvulla ja kaasukattilat 1990-luvun lopulla.

– Tiloihin tunkeutuu ihmisiä, jotka altistuvat asbestille. Sieltä viedään myös tavaraa, Tuominen sanoo.

122,5 metriä korkea piippu on rakennettu vuonna 1933. Sen läheisyydessä toimii nykyään taideruukki.

UPM:n purkusuunnitelmien mukaan purkumateriaalista voitaisiin rakentaa massiivinen meluvalli taideruukin alueen ja teollisuusalueen väliin.

Keskiviikkona pian kaupungin kuulutuksen jälkeen, nettiin ilmestyi piipun purkamista vastustava adressi (siirryt toiseen palveluun). Sen perustajien mukaan piippu on säilytettävä historiallisena maamerkkinä. Piippu ei ole tällä hetkellä suojelukohde.

– Vaihtoehtoja on aina. Jos kaupunki tai valtio haluaa sen suojella, niin heidän täytyy se myös maksaa, Tuominen toteaa.

UPM:n tavoite on kuitenkin päästä purkupuuhiin mahdollisimman pian. Purkulupahakemus on parhaillaan lausuntokierroksella.

Lue seuraavaksi