1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Makaronilaatikon paluu – lasten tahto vapautti klassikon vilttiketjusta

Ikisuosikki makaronilaatikko ehti olla poissa Järvenpään koulujen ruokalistoilta vuoden päivät, mutta ensi syksynä se palaa koululaisten lautasille lasten toiveesta. Klassikko on ollut ongelmissa myös muualla kuin Järvenpäässä.

Kotimaan uutiset
ruoka-annos
Aurinkovuoren makaronilaatikkoRetu Liikanen / Yle

Järvenpäässä on päätetty palauttaa koululaisten suosikkiruoka makaronilaatikko takaisin ruokalistalle.

Makaronilaatikko poistui koulujen valikoimasta, koska sen tekeminen vie paljon aikaa ja ruoka sisältää paljon allergisoivia aineksia, kuten maitoa ja kananmunaa.

– Me teemme jopa kahteenkymmeneen kohteeseen ruokaa. Makaronilaatikkoa ei oikein ehdi tekemään valmiiksi ennen kuin kuljetukset lähtevät. Ja lisäksi pitää valmistaa korvaavia ruokia allergioiden vuoksi, kertoo Järvenpään ruokapalvelupäällikkö Ritva Julkunen.

Hänen mukaansa ensimmäiset kokit tulevat töihin puoli seitsemältä aamulla ja ensimmäinen ruokalähetys lähtee 9.20.

Julkunen sanoo, että nyt on tarkoitus kehitellä yhteistyötä einesruokavalmistajien kanssa, että makaronilaatikon voisi saada osittain valmiina keskuskeittiölle. Näin säästyisi aikaa ruuan kypsymisvaiheessa.

– Esimerkiksi jos saisimme laatikot tänne keittiöllemme osittain kylmäversiona ja sitten tehtäisiin viimeinen ripaus ja laitettaisiin uuniin, Julkunen suunnittelee.

Hän kertoo, että toimintatavat ratkaistaan lopullisesti kesälomien jälkeen. Ikisuosikin on määrä palautua koululaisten lautasille syyskuussa.

Keskuskeittiöt ajoivat makaronilaatikon pois listoilta

Monissa kunnissa on siirrytty viime vuosina keskuskeittiöiden käyttöön ruuan valmistuksessa. Tämä on ollut ajamassa makaronilaatikkoa pois listoilta.

Valmiin ruuan nopea jäähdytys ja uudelleen lämmitys aiheutti sen, että laatikon maku ja koostumus kärsivät.

Järvenpään lisäksi esimerkiksi Lohja ja Hyvinkää hyllyttivät makaronilaatikon viime vuonna.

– Makaronilaatikko oli meillä listalla, mutta se poistettiin. Myönnän, että se kärsi lämmityksestä eikä ollut hyvää. Mutta olemme muuttaneet reseptiä niin, että vaihdoimme makaronin kalliimpaan ja nyt maku on hyvä ja se palaa listalle, Lohjan ruokapalvelupäällikkö Jere Jantunen kertoi tuolloin Yle Uutisille.

Lohja on sittemmin palauttanut jo kertaalleen poistettuja ruokia repertuaariinsa, pienten muutosten jälkeen.

Lapset halusivat laatikon takaisin

Julkunen arvelee, että toive makaronilaatikon paluusta on tullut lasten suusta.

– Ajattelimme, että korvaamme sen toisella pastaruualla, mutta asiakkaat tosiaan haluavat sen takaisin. Me olemme valmiita vastaamaan tähän haasteeseen.

Makaronilaatikko pudotettiin Järvenpään koulujen ja päiväkotien ruokalistalta yli vuosi sitten. Palaamisesta listoille kertoi ensimmäisenä Keski-Uusimaa-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi