1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelkäätkö puhua yleisön edessä? Katso brittiammattilaisen videovinkit vakuuttavaan kehonkieleen

Monet pelkäävät puhumista julkisesti. Muutama helppo niksi voi auttaa siihen, että tunnet olosi itsevarmaksi – ja myös näytät siltä ulospäin.

Kotimaan uutiset
Yle Uutiset Häme: Pelkäätkö puhua yleisön edessä? Katso brittiammattilaisen videovinkit vakuuttavaan kehonkieleen
Yle Uutiset Häme: Pelkäätkö puhua yleisön edessä? Katso brittiammattilaisen videovinkit vakuuttavaan kehonkieleen

Richard Newman on englantilainen kehonkielen kouluttaja ja UK Body Talk -yrityksen perustaja ja johtaja. Hän vieraili Hämeenlinnassa torstaina ja perjantaina Retoriikan Kesäkoulun kouluttajana kertomassa, miten puhuja saa viestinsä läpi tietoisen ja taitavan kehonkielen avulla.

– Useimmat pelkäävät yleisön edessä puhumista, ja se on surullista, koska moni hyvä idea epäonnistuu, koska se viestitään huonosti.

Suomessa Newman on havainnut kouluttaessaan, että meillä on paljon samoja haasteita kuin muidenkin maiden bisnesjohtajilla – ihmiset haluavat saada ideansa lentoon puhuessaan.

– Kun työskentelen Italiassa tai Espanjassa, he elehtivät paljon ja intohimoisesti, mutta se ei toimisi täällä. Täällä toimii vähemmän eleitä ja intohimoa, mutta silti ideaan pitää saada täälläkin elämää kasvonilmeillä, eleillä ja äänenpainoilla.

Newman myös kannustaa suomalaisia puhumaan rohkeasti.

– Täällä englannin kielen osaaminen on poikkeuksellisen loistavaa. Ihmiset aina pyytävät kehnoa englantiaan anteeksi, mutta se on lähes virheetöntä! Ihmisten pitäisi varmistaa, että heidän äänessään on sujuvuutta ja intohimoisuutta. Monet sanovat täälläkin itsestään, että "olen liian vakava ja monotoninen", eli neuvoisinkin, että tee töitä äänesi, eleittesi ja kasvonilmeidesi kanssa.

Jalat hartioiden levyisessä haara-asennossa näytät johtajalta

Newmanin ensimmäinen vinkki puheenpitäjälle on yksinkertainen: hyvä seisoma-asento.

– Jokainen on syntynyt puhujaksi ja meillä on alusta asti luonnollinen kyky seistä. Yksivuotias seisoo tasapainossa, jalat hartioiden levyisessä haara-asennossa, koska muuten hän kaatuisi. Vanhemmiten laitamme jalkoja yhteen ja nilkkoja ristiin.

– Seiso hyvässä asennossa ja näytät itsevarmalta johtajalta. Mehän aina etsimme heimon johtajaa yleisön edessä, osaako tämä henkilö johtaa heimoa?

Hengitä ulos, odota hetki, ja anna ilman tulla sisään

Jos puhujan hengitys on liian nopeaa ja tapahtuu keuhkojen yläosalla, puhuja näyttää ja kuulostaa jännittyneeltä – ja siltä tuntuu yleisöstäkin.

– Hengitä rauhallisemmin! Kun sanotaan "hengitä syvään", se ei tarkoita, että hengitä sisään. Hengitystä rauhoittaa, kun hengität ulos, pidät tauon ja annat ilman virrata sisään ja alas.

Elehdi vaihtelevasti

Moni puheenpitäjä tuskailee, missä pitäisi käsiään. Newman muistuttaa, kuinka lapset elehtivät puhuessaan enemmän ja aikuiset vähemmän. Jos et elehdi lainkaan, se näyttää tylsältä. Jos pidät kädet yhdessä, näytät jännittyneeltä ja hermostuneelta. Saman eleen maneerimainen toistaminenkin on tylsää. Elehdi vaihtelevasti!

– Kämmenet alas on vahva, jämäkkä ele: "me olemme paras firma teille yhteistyöhön", "saan tämän valmiiksi neljältä perjantaina".

– Kämmenet ylös on lämmin, avoin, tervetulleeksi toivottava: "kysykää ihmeessä", "mitä ajattelet tästä?" Näiden vaihtelu tekee puheesta vahvemman. Elehdi jo ensimmäisellä sanalla, niin pääset fyysisesti käyntiin, hän neuvoo.

Tiivistettynä:

– Seiso kuten olet syntynyt seisomaan, hengitä kuten olet syntynyt hengittämään, ja elehdi kuten olet syntynyt elehtimään!

Lue seuraavaksi