Kolumbia aikoo kieltää teinien kauneusleikkaukset

Kukoistavan kauneusleikkusbisneksen Kolumbia haluaa hillitä nuorten intoa parannella ulkonäköään leikkauksilla. Nuorille suunnattu kauneusleikkausbisnes on ollut pitkään kasvussa Kolumbiassa. Lainsäätäjät ovat huolestuneet nuorten ulkonäköpaineiden aiheuttamista ongelmista.

Ulkomaat
Kauneusleikkaus.
AOP

Kolumbian mammuttimainen kauneusleikkausbisnes on saamassa uusia rajoituksia, kun maa on aikeissa kieltää kauneusleikkaukset alaikäisiltä. Parlamentin odotetaan äänestävän kiellosta lähiaikoina.

Lainsäätäjät ovat havahtuneet viihdeteollisuuden välittämien kauneusihanteiden ja nuorten ulkonäköpaineiden aiheuttamiin ongelmiin. Nuorille suunnattu kauneusleikkausbisnes on paisunut Kolumbiassa viime vuosina. Alalle on tullut myös hämäriä klinikoita, jotka eivät noudata määräyksiä.

Leikkaukset muotia teinityttöjen keskuudessa

Lainlaatijat arvioivat, että leikkaukset ovat nuorten terveydelle haitallisia ja että niissä on sekä fyysisiä että psykologisia riskejä nuorille.

Tällä hetkellä kolmasosa kaikista Kolumbian kauneusleikkauksista tehdään alaikäisille, arvioi lakiesityksen laatinut senaattori Mauricio Lizcano Foreign Policy -lehdelle. Määrä ei ole vähäinen, sillä volyymiltaan Kolumbian kauneusleikkausbisnes on arvioitu maailman kahdeksanneksi suurimmaksi.

Lizcanon mukaan kielto on nyt välttämätön, koska kauneusleikkauksista "on tullut muotia tyttöjen keskuudessa".

Uusi laki kieltäisi nuorilta muun muassa rintaimplantit, rasvaimun, leuan, silmäluomien ja huulten korjailun sekä kasvoja silottavat botox-hoidot. Yhä sallittuja olisivat silti esimerkiksi korvien ja nenän korjailu.

Myös nuorille suunnattu mainonta kiellettäisiin

Kolumbian on pohdittava, minkälaista mallia ja esikuvia se tarjoaa lapsille ja nuorille, Lizcano on todennut aiemmin kolumbialaisviestimille.

Leikkausten määrän kasvusta huolestunut Kolumbian plastiikkakirurgian järjestö on sekin asettunut tukemaan lakia. Järjestön mukaan leikkauksia on rajoitettava, koska lasten ja nuorten keho ja henkinen kypsyys ei usein ole vielä täysin kehittynyt leikkausta varten.

Lakia rikkovat ja nuorten leikkauksia jatkavat klinikat voisivat saada sakkorangaistuksen ja menettää toimilupansa. Laki myös kieltäisi klinikoita käyttämästä alaikäisiä mainoksissaan ja suuntaamasta markkinointiaan heille.