Hovioikeus lievensi Oulun vauvasurmien tuomioita – syyttäjä ja puolustus harkitsevat valitusluvan hakemista KKO:lta

Oululaisnaisen murhista saamat tuomiot muuttuivat tapoiksi Rovaniemen hovioikeudessa. Hovioikeus lievensi oululaisnaisen viiden vauvansa surmista saaman elinkautisen vankeusrangaistuksen 13 vuodeksi vankeutta. Lisäksi hovioikeus hylkäsi syytteet hautarauhan rikkomisista. Hovioikeuden mukaan nainen ei ollut tehnyt tekoja erityisen raa´alla tavalla.

Kotimaa
Vauvasurmista tuomittu nainen ja asianajaja Meeri Palosaari Rovaniemen hovioikeuden istunnossa Oulun oikeustalolla huhtikuussa 2016.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Rovaniemen hovioikeus antoi perjantaina tuomion Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellisista teoista. Oikeus katsoi naisen syyllistyneen viiteen tappoon ja langetti niitä yhteisenä rangaistuksena 13 vuotta vankeutta. Hovioikeus hylkäsi syytteet viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Hovioikeus katsoi tuomiossaan käräjäoikeuden tavoin, että kukin teko oli tehty erityisen julmalla tavalla, koska ne olivat kohdistuneet naisen omiin lapsiin. Käräjäoikeuden tuomiosta poiketen hovioikeus katsoi, että tekoja ei oltu tehty vakaasti harkiten eikä erityisen raa´alla tavalla. Hovioikeuden mukaan mikään teko ei yksittäin arvioiden ollut murhan tunnusmerkistön tarkoittamalla tavalla kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Hovioikeus katsoi, että nainen on ollut tekojen aikaan syyntakeinen ja hän syyllistyi viiteen tappoon. Hovioikeus tuomitsi naiselle viidestä taposta yhteisen 13 vuoden vankeusrangaistuksen.

Hovioikeus hylkäsi syytteet viidestä hautarauhan rikkomisesta. Hovioikeuden mukaan naisella ei ollut tarkoituksena käsitellä ruumiita pahennusta herättävällä tavalla, vaan kätkeä ne tekemiensä rikosten salaamiseksi.

Käräjäoikeus tuomitsi elinkautisen

Oulun käräjäoikeus tuomitsi vuoden 2015 kesäkuussa 36-vuotiaan oululaisen naisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen viiden vauvansa murhista. Lisäksi nainen tuomittiin viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Naisen puolustusasianajaja Meeri Palosaari kertoo, että hän harkitsee päämiehensä kanssa valitusluvan hakemista korkeimmalta oikeudelta.

Kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen sanoo, että hän perehtyy hovioikeuden tuomioon ja harkitsee sen perusteella valitusluvan hakemista KKO:lta.

Kolmen päivän käsittely

Nainen valitti käräjäoikeuden tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen ja vaati käräjoikeuden tuomion kumoamista ja syytteiden hylkäämistä. Naisen puolustusasianajaja Meeri Palosaaren mukaan kyse on ollut korkeintaan lapsensurmista, koska naisella on todettu mielentilatutkimuksessa persoonallisuushäiriö.

Kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen vastusti tuomion muuttamista.

Rovaniemen hovioikeus käsitteli juttua huhtikuussa Oulussa kolme istuntopäivää.

Outo haju paljasti teot

Jutun käräjäoikeuskäsittely oli joulukuussa 2014. Oululaisnainen ei pystynyt kertomaan motiivia teoilleen. Hän kiisti oikeudessa tekojen tahallisuuden ja katsoi, että kyse on korkeintaan lapsensurmista.

Oulun käräjäoikeuden joulukuussa 2014 antaman välituomion mukaan nainen aiheutti viiden vauvansa kuolemat. Käräjäoikeus määräsi naisen joulukuussa mielentilatutkimukseen. Sen mukaan nainen oli teot tehdessään syyntakeinen.

Teot paljastuivat vuoden 2014 kesäkuun alussa, kun oululaisen kerrostalon kellarivarastossa havaittiin outoa hajua.

Oululainen äiti synnytti vuosien 2005-2013 välisenä aikana viisi vauvaa, jotka kuolivat. Nainen kätki ruumiit ja kuljetti niitä mukanaan muuttaessaan asunnosta toiseen. Vauvoista kaksi oli poikia ja kolme tyttöä.