Hyppää sisältöön

Tutkijatohtori: Tuttuus vie tv-sarjan fanin myös kesäteatteriin

Suositut tv-sarjat ovat vallanneet yhä useamman kesäteatterin näyttämöt. Tutkijan mukaan mm. Tankki täyteen, Sisko ja sen veli, Reinikainen, Taivaan tulet ja Puhtaat valkeat lakanat viihdyttävät katsojia tuttuudellaan. Katso video Taivaan tulien kesäteatteriversiosta.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Taivaan tulet
Yle Uutiset Pirkanmaa: Taivaan tulet

Vanhojen television suosikkisarjojen henkilöt nousevat yhä useamman kesäteatterin lavalle tänä suvena. Esimerkiksi Tampereella saa kesällä nauttia Taivaan tulien vahvoista tunteista ja hurtista huumorista sekä konstaapeli Reinikaisen sanailusta. Ensi-ilta on perjantaina.

Tutkijatohtori Jenni Hokka Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksiköstä arvioi, että tuttuus vetää katsomaan esityksiä. Hokka itse kävi seuraamassa Reinikaista Tampereen Komediateatterissa keskiviikkona.

Kuva: Tonny Hernesniemi

– Vaikutelmaksi jäi, että nämä ovat hyvin vahvasti fanitapahtumia, jonne kerääntyy sarjojen katsojia nauttimaan sarjasta vähän uudella tavalla. Osin eri näyttelijöiden esittämänä.

Samalla katsoja pääsee nauttimaan asiantuntijan asemasta näytelmää katsoessaan.

– Koska sarjat ovat hyvin tuttuja, katsoja tietää mitä tapahtuu, osaa varautua ja verrata näyttelijöiden esityksiä aiempaan. Katsomisen nautinto syntyy tällaisista tekijöistä, Hokka arvioi.

Sarjan dialogi sopii teatteriinkin

Tutkijan mukaan vanhat sarjat voivat toimia myös kesäteatterissa.

– Perinteisesti vanhemmat TV2:n sarjat ovat hyvin dialogivetoisia eli henkilöhahmojen välinen dialogi on niiden kantava voima. Sehän on siirrettävissä teatteriin ilman mitään valtavia ristiriitoja.

– Näyttämöllepanon suhteen pitää kuitenkin tehdä uusia ratkaisuja ja lisätä näyttelijöihin liikkuvuutta, joka sarjoissa voidaan tehdä kamerakuvauksella.

Nämä ovat hyvin vahvasti fanitapahtumia, jonne kerääntyy sarjojen katsojia nauttimaan sarjasta vähän uudella tavalla

Jenni Hokka

Televisiosta tuttu voi houkutella teatteriin, mutta Jenni Hokan mukaan tällainen näytelmä voi olla myös uhkayritys.

– Kun tehdään teos, joka on katsojille tosi tuttu, on suuri riski epäonnistua. Katsojat voivat sanoa, että se on tehty ihan väärin. Ettei se vastannut sitä kokemusta, mikä heillä on.

Toisaalta, riski monesti kannattaa, uskoo Hokka.

– Se on myös turvallinen tekijöille. Yleisö on lähtökohtaisesti myötämielinen. He ovat tulleet katsomaan jotakin, mistä he uskovat tykkäävänsä jo etukäteen.