Suomen urbaaneimman petolintupesueen rengastus videolle – siskoksista todennäköisesti vain yksi jää henkiin

Kanahaukkapariskunta Helmi ja Heikki ovat nyt toista vuotta pesimässä Helsingin uimastadionilla. Urbaanit petolinnut saivat vast'ikään toisen pesueen, joka rengastettiin torstaiaamuna. Koko katraan henkiinjäämisennuste on todella heikko.

Uimastadionin kanahaukat.
Kanahaukkapariskunta Helmi ja Heikki ovat pesineet useana vuonna Helsingin uimastadionilla. Näin urbaanien petolintujen poikaset rengastettiin kaksi vuotta sitten (katso video).

HELSINKI Lintututkija Tapio Solonen johtaa toimenpidettä kokemuksella. Hänen apunaan toimii arboristiharjoittelija Anni Saarnio, joka kiipeää männyn latvaan hakemaan pikkuhaukat pesästään tutkittaviksi.

Solonen rengasti myös Helmin ja Heikin edelliset jälkeläiset, jotka saivat viime kesänä nimikseen Saana, Sulo ja Salama. Tällä kertaa kaikki kolme rengastettavaa ovat naarashaukkoja.

Arboristiharjoittelija Anni Saarnio Juhani Kenttämaan haastattelussa. Kuva: Tero Ylioja / Yle

Edelliskesän poikueesta Salama menehtyi törmättyään Uimastadionin seinään. Julma kohtalo saattaa odottaa myös vastakuoriutuneen pesueen jäseniä.

– Kaupungeissa on paljon vaaratekijöitä, kuten rakennukset ja liikenne. Haukkojen suurin kuolemanaiheuttaja on kuitenkin nääntyminen nälkään talvella. Todennäköisesti vain yksi poikasista selviää hengissä, jos hyvin sattuu, Solonen kertoo.

Kaupungissa riittää apetta

Kaupunki tarjoaa kaikesta levottomuudesta huolimatta kanahaukoille paremmat olosuhteet kuin aikaisemmin.

– Ravintotilanne on heikentynyt maaseudulla. Pesimiseen soveltuvien vanhojen ja korkeiden puiden määräkin on vähentynyt. Kaupunkialueella on molempia tarjolla tiheämmässä, mikä houkuttelee kanahaukkoja. Lisäksi kanahaukkoja ei vainota nykyään samalla tavalla kuin ennen, sanoo tutkija Solonen.

Kanahaukka on tällä hetkellä Suomen urbaanein petolintu, josta Helmi ja Heikki on rotunsa rohkein pariskunta.

– City-huuhkajat ovat satunnainen ilmiö verrattuna kanahaukkoihin, joita pesii Helsingissä kymmeniä pareja. Tämä on selvä kaupunginvaltaus, jollaista ei ole ennen nähty, Solonen sanoo.

Helsingin uimastadionin lisäksi kanahaukkoja pesii muun muassa Kumpulan maauimalan läheisyydessä sekä Keskuspuistossa.