1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vasikat ja lapset amerikkalaiskouluttajan opissa Ilmajoella – vasikan käsittelyn helppous on päivästä kiinni

Yhdysvaltalainen Don Höglund on kouluttanut eläimiä esimerkiksi Disneylle. Tällä viikolla Höglundin oppiin pääsivät vasikat ja niiden nuoret isännät ja emännät Ilmajoella. Lapset ovat herkkiä ja nopeita oppimaan, miten eläinten kanssa toimitaan, sanoo Höglund.

Kotimaan uutiset
Susanna Lakso, 6,  opettaa vasikkaa kulkemaan riimussa vierellä.
Mirva Ekman / Yle

Myrskyinen ja sateinen keli ei hidastanut torstaina junior handler-leiriläisiä Ilmajoella. Kymmenkunta lasta talutti vasikoita pitkin maatalousoppilaitoksen pihamaata englanninkielisten neuvojen sadellessa pitkin pihaa.

Kouluttajaksi oli paikalle saatu eläinlääkäri ja eläintenkouluttaja Don Höglund Coloradosta, Yhdysvalloista. Höglund on kouluttanut eläimiä esimerkiksi Walt Disneyn ja muiden elokuvayhtiöiden alaisuudessa. Suomessa hän oli nyt neljättä kertaa.

Don Höglund koulutti leiriläisiä Ilmajoen maatalousoppilaitoksella käsittelemään vasikoita.
Don Höglund kertoi opettaneensa eläinten käyttäymistä jo 25 vuoden ajan ympäri maailmaa. Mies on ehtinyt työskennellä Walt Disneyllekin.Mirva Ekman / Yle

– Karjankasvattajat osaavat jo käsitellä karjaa, mutta minä koulutan pääasiassa sitä, miten naudat oppivat. Yhdessä voimme sitten katsoa tehokkaampia keinoja itse käsittelyyn koulutuksen lomassa, eläinten käyttäytymistä 25 vuoden ajan opettanut Höglund kertoo.

Höglund kertoo kouluttavansa eläintenkäsittelyä lapsille aina kun se on mahdollista. Lapset oppivat nopeasti ja ovat vastaanottavaisia sekä rakastavat eläinten käsittelyä.

– Kun lapset oppivat, millä tavoin vasikka oppii tekemään asioita, he pystyvät käsittelemään niitä itsekseen. Minun tehtäväni on pitää heidät turvassa ja opettaa heille tehokkuutta käsittelyyn siten, että sekä ihminen että eläin voivat hyvin, Höglund painottaa.

"Nauta on monimutkainen eläin"

Kaksipäiväisen ja alakouluikäisille tarkoitetun junior handler -leirin järjesti Etelä-Pohjanmaan karjakerho. Kerhon puheenjohtajan Katri Anttilan mukaan vasikan käsittely on lapsille taito, joka kannattaa opetella jo varhain.

– Nauta on aika monimutkainen eläin, ja sen toimimaan saamisessa on jippoja, joita pitää opetella. Kun niitä oppii jo lapsena, sitä paremmin osaa käsitellä niitä aikuisenakin, Anttila vinkkaa.

Don Höglund tuli Amerikasta asti kouluttamaan ilmajokelaisia lapsia junior handlereiksi maatalousoppilaitokselle.
Don Höglund kannusti lapsia ablodein navetan pihamaalla.Mirva Ekman / Yle

Junior handlerin pääasiallinen tehtävä on esitellä vasikkaa maatalousnäyttelyssä. Esittelemisen lisäksi junior handlerin pitää laittaa vasikka näyttelykuntoon, eli eläin pestään ja sen karvat leikataan sopiviksi. Maatalousnäyttelyitä järjestetään kesäisin muutamia.

Ei niin helppoa kuin voisi kuvitella

Leirillä oli mukana jo asiansa osaavia leiriläisiä. Emmi Ruismäki, 12, Irina Kuhalampi, 12, ja Susanna Lakso, 6, olivat jo kaikki päässeet harjoittelemaan vasikan käsittelemistä ennen leiriäkin.

– Täällä oppii kuitenkin paljon uusiakin asioita, mitä voi harjoitella omien vasikoitten kanssa. Aika paljon olen kotona navetassa ja hoidan vasikoita, melkein aina kun ehdin, Emmi Ruismäki sanoo.

Junior handler-leiri Ilmajoen maatalousoppilaitoksella.
Vasikka on hyvässä koulutusiässä noin kolme kuukautta vanhana.Mirva Ekman / Yle

– Mä menen Emmin kanssa niitten navettaan hoitamaan lehmiä, kun meillä ei ole omia, Irina Kuhalampi jatkaa.

Tyttöjen mukaan vasikan käsittely ei ole aina kovin helppoa, vaan riippuu aivan päivästä ja vasikasta.

– Mä otin joskus väärän vasikan, joka sitten pyöritti mua niin paljon, että se meinasi kaataa mut. Nyt mä osaan kuitenkin ottaa vasikan riimuun ja opettaa sitä, hymyilee Susanna Lakso.

Emmi Ruismäki, 12, ja Susanna Lakso, 6, treenaamassa vasikan käsittelyä.
Emmi Ruismäki, 12, ja Susanna Lakso, 6, treenaamassa vasikan käsittelyä. Mirva Ekman / Yle

Ei mikään lehmäkuiskaaja

Lapsilla tuntui riittävän kysymyksiä kouluttaja Don Höglundille. Stetsonhattuiselta Höglundilta kysyttiin muun muassa siitä, nukkuuko lehmä silmät kiinni ja mikä merkitys lehmän korvien asennolla on sen katseeseen. Muutama vasikka riistäytyi pienistä käsistä irtikin harjoitusten aikana, mutta karkulaiset saatiin onneksi nopeasti kiinni.

Eläintenkouluttaja Don Höglund sovittaa lippalakkiaan junior handler -leiriläiselle Susanna Laksolle.
Höglund antoi lippalakkinsa koulutushetken ajaksi Susanna Lakson päähän.Mirva Ekman / Yle

Don Höglund haluaa vielä loppuun korostaa, että häntä ei saa kutsua lehmäkuiskaajaksi, niin kuin häntä on joissakin jutuissa tituleerattu.

– Eläinten käsittelyyn ei liity mitään taikuutta, mystiikkaa tai shamanismia. Eläimet oppivat tietyillä tavoilla, enkä minä kuiskaa niille mitään, eikä tähän liity mitään henkistä yhteyttä. Minun tehtäväni on havainnoida, mitä eläin tekee, ja toisinpäin. Eläin reagoi ihmisen läsnäoloon ja energiaan riippuen ympäristöstä, eli tässä ei ole kyse millään tavalla taikuudesta, Höglund painottaa.

Lue seuraavaksi