Asuntorakentamisessa vihdoin turbovaihe päälle? – "Mittavista summista puhutaan"

Valtio ja Helsingin seudun kunnat ovat tänään lyöneet kättä päälle alueen kehittämisestä lähivuosina. Helsinki ja muut seudun kaupungit sitoutuvat lisäämään asuntotuotantoa.

kuntapolitiikka
1.4.2016 Redin työmaa
Varpu Helpinen / Yle

Tänään allekirjoitetussa MAL-sopimuksessa valtio sitoutuu muun muassa Raide-Jokerin ja Klaukkalan ohikulkutien rahoittamiseen, liityntäpysäköinnin edistämiseen sekä täsmentämään Pisara-radan ajoitusta. Maankäytön, liikenteen ja asumisen sopimukset allekirjoitettiin tänään neljän kaupunkiseudun kanssa.

Helsinki ja muut seudun kaupungit sitoutuvat lisäämään asuntotuotantoa.

Asuntoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen sanoo, että pallo on nyt kaupungeilla. Uusien asuntojen syntyminen on kaavoittajien käsissä.

– Vuosittain puhutaan parinkymmenen miljoonan summasta jo asumista vauhdittaviin pienempiin infrajuttuihin. Käynnistämisavustuksia tullaan jakamaan. Kun tiedetään vaikea taloustilanne, niin mittavista summista tässä puhutaan pääkaupunkiseudun asuntotuotannon vauhdittamiseksi, Tiilikainen sanoo.

Rakentamisen ja kaavoittamisen nopeuttamiseksi on käynnissä lainsäädäntöhankkeita. Rakennusmääräykset väestönsuojien osalta ja esteettömyysvaatimukset ovat myös pohdinnassa. Niiden muuttamisella saataisiin laskettua kustannuksia.

Esimerkiksi Helsingin lähiöistä monet ovat peruskorjauksen tarpeessa.

– Silloin pystytään helpottamaan täydennysrakentamista, eli hyödyntämään olemassa olevaa katu- ja kaukolämpöverkkoa sekä vesi- ja viemäri-infraa sillä tavalla, että voidaan rakentaa lisää uusia kerrostaloja tai vanhoja korjattavia kohteita korottaa, sanoo Tiilikainen.

Kaupunkirakenteita on uudistettava, kun entistä suurempi joukku ihmisiä liikkuu päivittäin pidempiä matkoja. Valtion 84 miljoonalla eurolla tukema Raide-Jokeri kasvattaa mahdollisuuksia liikkua kätevästi kaupungin laidalta toiselle, ja Espooseen saakka.

– Se mahdollistaa myöskin pohdintaa siitä, missä haluaa asua tulevaisuudessa, missä lapset käyvät koulua ja minkälaisia työpaikkoja voi harkita, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Kasvun mahdollisuudet ovat Bernerin mukaan huikeat, eivätkä ne rajoitu kaupungin rajoihin. Jossain tulevaisuudessa siintää haave Suomenlahden alittavasta tunnelista Tallinnaan.