Britannian EU-eroa ajava moottoriturpa – Boris Johnsonin verbaaliakrobatia vetoaa kansaan

Britannian EU-eroa ajavan Brexit-kampanjan kärkihahmo Boris Johnson viihdyttää ihmisiä nokkelilla lausunnoillaan. Kokosimme videolle Boriksen villeimmät letkautukset, joissa unionia parjataan perienglantilaisen nokkelan sanailun keinoin.

Brexit
Uutisvideot: Britannian EU-eroa ajava moottoriturpa – Boris Johnsonin verbaaliakrobatia vetoaa kansaan
Uutisvideot: Britannian EU-eroa ajava moottoriturpa – Boris Johnsonin verbaaliakrobatia vetoaa kansaan

Pääministeri David Cameronin pahin päänsärky on EU-jäsenyyden puolesta kampanjoiva Boris Johnson. Hän kiertää ympäri Brittein saaria EU-vastaisen kampanjan punaisella kiertuebussilla ja tietää, miten pääsee uutisotsikoihin.

Konservatiivipuolueen johtava tarinaniskijä osaa kietoa tylsän tehdasvierailunkin poliittisiin tavoitteisiinsa. Vierailulla vaatetustehtaassa hän vertasi EU:n mädänneisyyttä alusvaatteisiin.

– Euroopan unioni on kuin huonosti suunnitellut alushousut, joista on tullut aivan liian kireät väärissä paikoissa. Unioni on kuin tiukat ja rajoittavat alushousut, jotka ovat vaarallisen löysät väärissä paikoissa.

Boris Johnsonin omat vaatteet harvoin istuvat, mutta se on osa hänen vetovoimaansa. Homssuinen konservatiivipuolueen kansanedustaja ja entinen toimittaja nousi koko kansan tietoisuuteen toimiessaan Lontoon pormestarina.

Lontoon pormestarina Boris Johnson ajoi innokkaasti pyöräilijöiden asiaa. Kuvassa hän pyöräilee Oxford Streetillä helmikuussa 2016.
Lontoon pormestarina Boris Johnson tunnettiin innokkaana pyöräilijänä. Kuvassa hän pyöräilee Oxford Streetillä helmikuussa 2016.Facundo Arrizabalaga/EPA

Muista brittipoliitikoista puhutaan heidän koko nimellään, mutta Boris Johnsonista käytetään hänen etunimeään. Boris on onnistunut antamaan itsestään kuvan hilpeänä kansanmiehenä, vaikka hän on eliittikoulujen, Etonin ja Oxfordin, kasvatti.

Leipomovierailulla nähdyt valtavat taikinakiulut toivat Boriksen mieleen Brysselin kirstuihin katoavat brittien rahat.

– Tässä on valtavasti massia, mutta se ei ole mitään verrattuna siihen 50 miljoonaan puntaan, jonka lähetämme päivittäin Brysseliin.

EU:n päämäärät samat kuin Hitlerillä

Britannian EU-kansanäänetyskampanjan aikana Boriksen räväkät lausunnot ovat taanneet hänelle enemmän palstatilaa kuin muille poliitikoille. Suurin kohu syntyi, kun hän vertasi The Sunday Telegraph-sanomalehden haastattelussa EU:n tavoitteita Hitlerin päämääriin.

Boriksen mielestä unioni pyrkii luomaan samanlaisen supervaltion kuin Hitler yrittäessään yhdistää Euroopan yhden auktoriteetin alle.

Boris Johnson kampanjoi Manchesterissä Britannian EU-eron puolesta huhtikuussa 2016.
Boris Johnson kampanjoi Manchesterissä Britannian EU-eron puolesta huhtikuussa 2016.Nigel Roddis / EPA

– Napoleon, Hitler ja erinäiset ihmiset yrittivät tätä, mutta yritykset päättyivät traagisesti. EU on yritys saavuttaa se erilaisin keinoin.

– Ikuinen ongelma on se, että Euroopan ideaa kohtaan ei tunneta uskollisuutta. Ei ole olemassa yhtä auktoriteettia, jota kuka tahansa kunnioittaisi tai ymmärtäisi. Tämä aiheuttaa valtavan demokraattisen tyhjiön.

Lehtihaastattelusta nousi valtava kohu ja monet paheksuivat sitä, että Brexit-kampanjan kärkihahmo vertasi vapaiden, demokraattisten valtioiden rauhanomaista yhdistymistä Hitlerin natsi-Saksaan, joka surmasi miljoonia ihmisiä ja aiheutti toisen maailmansodan.

Boris ei perunut lausuntoaan, vaan painotti kohun jälkeenkin, että EU:n tavoitteena on maanosan yhdistyminen. Vaikka keinot ovat erilaiset kuin Hitlerillä, on hanke hänen mielestään demokratian vastainen.

Elitistinen kansanmies tavoittelee pääministeriyttä

Boris Johnsonin sukkela populismi on hyödyntänyt EU-eroa ajavaa Brexit-kampanjaa. Johnson on poliitikkona suositumpi kuin muut kampanjan kärkinimet ja hänen räväkkä tyylinsä on osatekijä Brexitin kannatuksen nousussa.

Jäsenyyden puolesta kampanjoivan pääministeri David Cameronin koulukaverin päätyminen vastakkaiselle puolelle kertoo ennen kaikkea Boriksen kunnianhimosta. Häntä pidetään todennäköisimpänä seuraajana pääministeri David Cameronille, kun tämä luopuu konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta.

Jos Britannian eroaa EU:sta kesäkuun 23. päivän kansanäänestyksessä, uusi puoluejohtaja ja pääministeri valittaneen suunniteltua nopeammin.