Uberille sakot Ranskassa laittomien taksikyytien välittämisestä

Myös kaksi Uberin johtajaa sai sakkoja taksipalvelun pyörittämisestä. Yhtiö on jo lopettanut kiistanalaisen palvelunsa Ranskassa.

talous
Taksinkuljettajat tukkivat teitä Pariisissa tammikuussa 2016 vastustaakseen taksipalvelu Uberin toimintaa.
Taksinkuljettajat tukkivat teitä Pariisissa tammikuussa 2016 vastustaakseen taksipalvelu Uberin toimintaa.Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskalainen oikeusistuin on todennut Uber-yhtiön kehittämän taksikyytien välityspalvelun laittomaksi. Oikeus määräsi kalifornialaisyhtiölle 800 000 euron sakot, tosin puolet sakosta on ehdollista.

Uberin Ranskan- ja Euroopan-johtajat saivat 30 000 ja 20 000 euron henkilökohtaiset sakot. Näistäkin summista puolet on ehdollisia.

Kyseessä ovat Uberin johtajien ensimmäiset rikostuomiot Euroopassa. Taksiyhtiö on ilmoittanut valittavansa tuomioista.

Ranska kielsi Uberin edullisimman Uber Pop -palvelun viime kesänä. Paikalliset taksinkuljettajat ovat vastustaneet Uberia raivokkaasti. Pop-palvelussa käytännössä kuka tahansa saattoi tarjota kyytipalveluita omalla autolla.

Sakot jäivät huomattavasti syyttäjän vaatimuksia pienemmiksi. Johtajat eivät myöskään saaneet liiketoimintakieltoa kuten syyttäjä oli vaatinut.

Yli 200 Uber-kuljettajaa on saanut Ranskassa sakot luvattomasta taksitoiminnasta.

Uber jatkaa Ranskassa tavanomaista taksipalvelua, joka on kasvanut nopeasti ja työllistää jo noin 10 000 kuljettajaa. Sama tilanne on Italiassa ja Espanjassa. Niissäklin Uberin välityspalvelu on kielletty, mutta tilauspalvelu on sallittua.

Juttua on tarkennettu 13. kesäkuuta klo 16.10. Myös Italiassa ja Espanjassa Uberilta on kielletty vain välityspalvelu.

Lähteet: AP, Reuters, AFP