yle.fi-etusivu

Viharikosten määrä kasvoi Saksassa rajusti

Vastaanottokeskuksiin iskettiin viime vuonna yli tuhat kertaa. Ihmisoikeusjärjestö syyttää Saksan poliisia toimettomuudesta viharikosten suhteen.

Yle maailmalla: Berliini
Saksa turvapaikkakeskus.
Hakaristeillä töherretty turvapaikanhakijoiden keskus Waltorpissa Saksassa 2015.Maja Hitij / EPA

Saksassa rasististen rikosten määrä kasvoi rajusti viime vuonna. Esimerkiksi ennakkoluuloihin perustuvat väkivaltarikokset kasvoivat noin 90 prosenttia, raportoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International (siirryt toiseen palveluun). Tiedot perustuvat Saksan poliisin tilastoon.

Iskut turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia vastaan viisinkertaistuivat viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2015 tehtiin 1031 poliittisesti motivoitunutta rikosta vastaanottokeskuksia vastaan.

Nämä olivat esimerkiksi ilkivaltaa, propagandarikoksia tai kiihottamista kansanryhmää vastaan. Sen lisäksi tehtiin 177 rikosta, joihin liittyi pahoinpitelyitä tai iskuja polttopulloilla tai räjähteillä.

− Rasististen rikosten määrä ei ole koskaan aiemmin ollut näin korkea Saksan liittotasavallan historiassa, Amnesty Internationalin Saksan osaston pääsihteeri Selmin Çalışkanin sanoo.

Amnestyn tutkija Marco Perolini.
Amnestyn tutkija Marco Perolini.Dan-Erik Ekholm / Yle

Çalışkaninin mielestä Saksan valtio on laiminlyönyt tehtävänsä suojella ihmisiä.

Amnestyn tutkijan Marco Perolinin mukaan Saksan poliisi on epäonnistunut kolmella alueella.

− Poliisi ei ole tutkinut viharikoksia tarpeeksi, eikä se ole vienyt niitä oikeuteen asti. Sen lisäksi poliisi ei ole tehnyt tarpeeksi estääkseen viharikoksia, Perolini sanoo.

Saksan viharikosten määrää on vaikea verrata muihin maihin, sillä monessa muussa maassa ei ole yhtä kattavia tilastoja aiheesta.

− Viharikosten kasvu Saksassa on hyvin huolestuttavaa. Nämä ovat hyvin varovaisia lukuja, koska nämä perustuvat viranomaisten tietoihin, Perolini sanoo.

Selvitys: Turvapaikanhakijat eivät rikollisia

Saksan sisäministeriö ja keskusrikospoliisi BKA julkaisivat jo keskiviikkona tietoja Saksassa asuvien ulkomaalaisten tekemistä rikoksista. Näiden tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) turvapaikanhakijat eivät tee keskimäärin enempää rikoksia kuin kantasaksalaiset.

Jotkut ulkomaalaisryhmät tekevät enemmän rikoksia kuin saksalaiset. Nämä ovat algerialaiset, marokkolaiset, tunisialaiset, serbit ja georgialaiset. Kölnissä uutena vuotena tapahtuneiden seksuaalirikosten jälkeen Saksassa on haluttu avoimesti raportoida ulkomaalaisten tekemät rikokset.

− Maahanmuuttajat eivät tee enempää rikoksia kuin saksalaiset. Nämä luvut antavat meille mahdollisuuden asialliseen keskusteluun, sisäministeriön tiedottaja sanoi.

Saksaa järkyttää tällä hetkellä turvapaikanhakijan tekemä rikos. Düsseldorfissa turvapaikanhakija sytytti alkuviikosta tuleen vastaanottokeskuksen, joka tuhoutui täysin.

Motiivista ei ole vielä selvyyttä. Teosta epäilty 26-vuotias mies on kotoisin Pohjois-Afrikasta. Vastaanottokeskuksen 28 turvapaikanhakijaa ja kaksi työntekijää kärsii savumyrkytyksestä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tähtitiede

Aurinkokunnassamme käväisi punertava kummajainen kaukaa tähtien välistä

Lastenlääkärit

Ujo nuorukainen ajautui vahingossa lääkikseen – nyt hän on palkittu lastenlääkäri, jolla on ainutlaatuinen kyky voittaa pienten potilaiden luottamus

NHL

Koditon taiteilija myi teoksiaan kadulla, nyt hän maalaa muotokuvia NHL-seuran kunniagalleriaan – "Inspiraatio mielenterveysongelmien ja köyhyyden kanssa painiville"

Musiikki

Miksi lisäkeikoista ei hiiskuta ennen kuin varsinainen keikka on myyty loppuun? Cheekin keikkamyyjä kertoo, miten päätökset tehdään