Sipilää hiillostettiin kansan jakautumisesta – "Mitä sanotte lapsiperheelle, joka joutuu etsimään kaupassa punaisia hintalappuja?"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kysyi eduskunnan kyselytunnilla pääministeriltä, onko tämä huolissaan kansan kahtiajakautumisesta.

politiikka
Juha Sipilä.
Yle

Vasemmistoliitto hiillosti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) kansan kahtiajakautumisesta eduskunnan kyselytunnilla tänään torstaina. Vasemmistoliiton ensi viikonloppuna väistyvä puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tiedusteli Sipilältä, onko pääministeri huolestunut siitä, miten hänen hallituksensa jakaa Suomen kansaa kahtia.

Illalla mietin, mitä voisin tehdä enemmän heidän eteensä.

Juha Sipilä

Sipilä myönsi olevansa huolissaan yhteiskunnan kyvystä huolehtia heikompiosaisista. Hänen mukaansa työllisyysastetta nostamalla heikompiosaisista voidaan kuitenkin huolehtia paremmin.

– Se mitä tämä hallitus nyt määrätietoisesti tekee on, että muutamme suunnan siten, että pääsemme työllisyysasteen nostamisen kautta jälleen siihen tilanteeseen, että pystymme rahoittamaan kaikki ne palvelut ja huolehtimaan kaikista, Sipilä vastasi.

Arhinmäki huomautti, että hallituksen leikkaukset vaikuttavat kaikkein rajuimmin kaikkein vaikeimmassa asemassa oleviin ihmisiin.

– Kysynkin teiltä pääministeri Sipilä, mitä sanotte sille pienituloiselle eläkeläiselle, jolla ei ole varaa lääkkeisiin. Mitä sanotte sille opiskelijalle, jolla on vaikeuksia maksaa vuokraa tai sille lapsiperheelle, joka joutuu hakemaan ruokansa leipäjonosta ja etsimään kaupassa punaisia hintalappuja?

Sipilä sanoi olevansa samaa mieltä siitä, että kaikista on pidettävä huolta. Hän kertoi tapaavansa toreilla ihmisiä ja kuuntelevansa ihmisten tarinoita.

– Illalla mietin, mitä voisin tehdä enemmän heidän eteensä. Vastaukseni on joka kerta se sama: vain tekemällä rakenteellisen muutoksen. Yhtä aikaa kipeitä leikkauksia, kasvua hakevia toimia ja uudistamme yhteiskuntaa siten, että pysymme hyvinvointiyhteiskuntana myös pitkässä juoksussa.

Vihreät huolissaan perheenyhdistämisen tiukennuksista

Vihreät nostivat kysymyksissään esiin viime viikonloppuna keskustelunaiheeksi nousseen turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisen.

Jokainen äiti ja jokainen isä tietää, että tekisimme melkein mitä tahansa, jotta saisimme olla oman lapsemme kanssa.

Emma Kari

Kansanedustaja Emma Kari (vihr.) kysyi, aikooko sisäministeri Petteri Orpo (kok.) vetää takaisin perheenyhdistämisen kriteerejä tiukentavan esityksen, jossa muun muassa otettaisiin käyttöön tulorajat myös yksin tulleille lapsille.

– Jokainen äiti ja jokainen isä tietää, että tekisimme melkein mitä tahansa, jotta saisimme olla oman lapsemme kanssa. Viemällä perheiltä tämän mahdollisuuden – mahdollisuuden elää yhdessä – ohjaamme ihmiset yhä vaarallisemmille reiteille, Kari sanoi tunteikkaassa puheenvuorossaan.

Orpo sanoi luottavansa suomalaiseen oikeusvaltioon ja viranomaisiin.

– Alaikäisten tuloraja kuulostaa pahalta ja ikävältä, mutta siinä on aidosti myöskin lapsen edusta kysymys. Jos tätä tulorajaa ei olisi, niin se voisi motivoida lähettämään henkensä kaupalla alaikäisiä lapsia hakemaan turvapaikkaa, Orpo sanoi.

Orpo myös huomautti, että maahanmuuttoviranomaisilla ei ole oikeutta kertoa yksityiskohtia viikonloppuna julkisuuteen nousseen irakilaisperheen tapauksesta.