Yli 75-vuotiaiden vammaisten tukien karsimiselle ehdotetaan vaihtoehtoa – "ei hirveästi kirpaise"

Hallitus hakee vammaispalveluista kaikkiaan 61 miljoonan euron säästöjä, joita tavoiteltiin helmikuussa esiteltyjen linjausten mukaan siirtämällä yli 75-vuotiaat vammaispalvelulain ulkopuolelle. Keväällä sosiaali- ja terveysministeriö asetti vammaisjärjestö Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölän selvittämään vaihtoehtoja ankarasti kritisoidulle suunnitelmalle.

Kotimaa
Kalle Könkkölä.
Markku Ojala / AOP

Selvitysmies Könkkölän mukaan hieman yli puolet säästöistä saataisiin kasaan poistamalla verotuksen invalidivähennys. Loput säästöistä katettaisiin pienemmistä puroista mietinnässä olevalta 17 kohteen listalta, jota Könkkölä ei lähde vielä erittelemään tarkemmin.

Könkkölän mukaan verotuksen invalidivähennys voitaisiin poistaa, sillä vähennys on jäänyt ajastaan jälkeen eikä se kohdistu oikeudenmukaisesti.

– Sitä eivät kaikkein köyhimmät saa, ja hyvätuloisemmankin maksimimäärä on vähän yli 200 euroa vuodessa. Se ei hirveästi kirpaise ja sillä saadaan puolet tavoiteltavista säästöistä aikaiseksi, Könkkölä perustelee.

Inflaatio on nakertanut invalidivähennystä

Invalidivähennyksen poistoa yritettiin Könkkölän mukaan edellisen kerran vuonna 1996, mutta tuolloin leikkaus olisi ollut merkittävästi suurempi. Nyt inflaatio on syönyt vähennyksen määrää jo vuosien ajan.

– Vähennystä ei ole nostettu muutamaan kymmeneen vuoteen. Parina viime vuonna se ei ole paljon pienentynyt, mutta sitä ennen vähennys on heikentynyt merkittävästi, Könkkölä sanoo.

Nyt Könkkölä uskoo vähennyksen poiston olevan myös poliittisesti mahdollista, vaikka soraääniäkin löytyy. Könkkölä on kerännyt mielipiteitä muun muassa selvitystyötä varten perustamansa Facebook-sivun kautta.

– Asiasta on monenlaisia mielipiteitä, mikä on ihan ymmärrettävää. Aina se jotain kirpaisee, Könkkölä sanoo.

Säästöjä hallinnosta

Muita säästöehdotuksia Könkkölä ei kuvaile vielä tarkemmin, mutta kertoo yleisperiaatteena olevan säästöjen hakemisen byrokratiasta palveluiden leikkaamisen sijaan.

Vammaispalveluihin liittyvää työmäärää vähennettäisiin esimerkiksi sillä, että vammaisia koskevista päätöksistä pyrittäisiin saamaan pidempiaikaisia ja lääkärintodistuksia vaadittaisiin harvemmin.

– Jotkut näistä ehdotuksista eivät kerralla vähennä hirveästi kustannuksia, mutta marja se on maastakin poimittava niin kuin sanotaan.

Könkkölä arvioi, että palveluiden leikkauksista tuskin luovutaan kokonaan, mutta uskoo selvitystyön lopputuloksen olevan merkittävästi hallituksen helmikuussa esittelemiä linjauksia paremman.

Selvitystyön tarkempia ehdotuksia tullaan Könkkölän mukaan esittelemään elo-syyskuun vaihteessa.