Kuczynski voitti presidentinvaalit Perussa

Perun presidentin vaalien tulos on todella tasainen. Äänten laskun valmistuttua Pedro Pablo Kuczynski sai 50,1 prosenttia ja hänen kilpailijansa Keiko Fujimori 49,9 prosenttia äänistä.

Ulkomaat
Silmälasipäinen mies pitelee mikrofonia ja puhuu, osoittaa samalla toisellaan kädellään etuviistoon. Taustalla on yleisöä, mm. perinteiseen perulaiseen lakkiin pukeutunut nainen.
Perun presidenttiehdokas Pedro Pablo Kuczynski tervehti kannattajiaan kampanjatilaisuudessa Arequipassa kesäkuussa 2016.Freddy Salcedo / EPA

Entinen Maailmanpankin ekonomisti Pedro Pablo Kuczynski on saanut niukan enemmistön Perun presidentin vaaleissa. Kun kaikki äänet on laskettu neljä päivää vaalien jälkeen, vaaliviranomaisten mukaan Kuczynski sai 50,1 prosenttia ja hänen kilpailijansa Keiko Fujimori 49,9 prosenttia äänistä.

Kuczynskin kannattajat juhlivat tulosta, mutta Fujimorin kannattajat vakuuttivat, ettei ole mitään kiirettä tunnustaa tappiota. Fujimori ei itse heti kommentoinut tulosta. Hänen kannattajansa aikovat odottaa kansallisen vaalilautakunnan ilmoitusta, sillä ero on pieni, vain 0,2 prosenttiyksikköä.

Asiantuntijoiden mukaan Fujimorin on kuitenkin lähes mahdotonta ohittaa noin 40 000 äänen erolla voittanutta Kuczynskia.

Fujimori ei ole vielä tunnustanut tappiotaan, vaikka väistyvän presidentin Ollanta Humalan ohella muun muassa Kolumbian, Chilen ja Argentinan päämiehet ovat onnitelleet Kuczynskiä voitosta.

Perussa asuu 31 miljoonaa ihmistä. Maa on yksi latinalaisen Amerikan nopeimmin kasvavia talouksia.

Lähteet: AP, AFP