USA:n viranomaiset: Mielenterveyden ongelmat aiheuttavat lentäjille häpeää, jonka poistaminen estäisi lentoturmia

FAA:n raportin mukaan ohjaajille ei kannata tehdä psykologisia testejä, koska ne mittaavat mielenterveyttä vain hetkellisesti eivätkä ennusta tulevaa.

Ulkomaat
Germanwings koneturma etsinnät.
Pelastusmiehistöä työskentelemässä Germanwingsin turmakoneen putoamispaikalla 31. maaliskuuta.EPA/YVES MALENFER/DICOM/MINISTERE INTERIEUR

Paras tapa välttää Germanwingsin katastrofin tapaisia lentoturmia olisi poistaa häpeää, jota ohjaajat kokevat mielenterveysongelmistaan. Se rohkaisisi avun hakemiseen ja parantaisi lentoturvallisuutta, selviää Yhdysvaltain lentoturvallisuusviranomaisen FAA:n asettaman neuvontaryhmän raportista.

FAA kokosi ryhmän toukokuussa 2015 kaksi kuukautta Ranskan Alpeilla tapahtuneen Germanwingsin tuhoisan lentoturman jälkeen. Turmassa perämies ohjasi koneen tarkoituksellisesti kohti vuorenrinnettä, mikä johti 150 ihmisen kuolemaan. Tutkinnassa selvisi, että lentäjä oli kärsinyt masennuksesta ja itsetuhoisuudesta.

– On olemassa virhekäsityksiä, joiden mukaan mikä tahansa mielenterveyden ongelma päättäisi lentäjän uran, raportti kertoo.

Jotkin mielenterveysongelmat, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö tai psykoosi eivät mahdollista ammatissa toimimista, mutta raportin mukaan monella ohjaajalla on myös hoidettavissa olevia ongelmia.

– Meidän täytyy tehdä enemmän poistaaksemme ilmailualalla mielenterveysongelmia ympäröivää häpeää, jotta lentäjät ilmoittavat ongelmistaan, saavat apua ja voivat palata työhönsä, FAA:n johtaja Michael Huerta sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa.

Ilmailulääkäreille lisäkoulutusta

Raportti suosittaa psykologista lisäkoulutusta Yhdysvalloissa FAA:n hyväksymille ilmailulääkäreille. Iästä riippuen liikennelentäjät käyvät lääkärintarkastuksessa kuuden tai kahdentoista kuukauden välein. Lentäjän on kerrottava tarkastuksessa saamistaan lääkityksistä ja lääkärikäynneistään.

Raportin mukaan suurimmalla osalla ilmailulääkäreistä on vain parin viikon koulutus psykologiasta. Lisäkoulutus auttaisi tunnistamaan mielenterveyden horjumisesta kertovia varoitusmerkkejä.

Ei psykologisia testejä

FAA:n mukaan jatkossakaan lentäjiltä ei tulla vaatimaan pakollisia psykologisia testejä. Ne ovat raportin mukaan tehottomia, koska ilmaisevat mielenterveyden tilan vain testaamisen hetkellä.

- Testit eivät pysty selvittämään, tuleeko lentäjä kärsimään ongelmista myöhemmin, Huerta kertoi.

Lentoyhtiöitä ja lentäjäjärjestöjä kehotetaan raportissa kehittämään muun muassa puhelintukea ja vertaistukiohjelmia, joissa ongelmia kokeneet lentäjät voivat olla yhteydessä toisiinsa ja jakaa kokemuksiaan.

Lähteet: AFP, AP