Kiekkokaukaloita Kiinaan – suomalaiset hamuavat jättimäisiä liikuntamarkkinoita

Talviolympialaiset käydään Pekingissä 2022. Kiinan valtion tavoite on saada siihen mennessä satoja miljoonia uusia talviurheilun harrastajia. Suomalaiset haluavat rakentaa kiinalaisille kiekkosankareille jääkiekkokaukaloita.

Aamu-tv
Jari Kurri.
Suomalaisesta jääkiekkoviennistä kertoivat Ylen aamu-tv:ssä ohjelmajohtaja Kimmo Siira Finprosta, toimitusjohtaja Antti Terkomaa Vepe O:sta ja jääkiekkolegenda Jari Kurri.

Kiinalainen jääkiekkoilija on ollut monelle kotisohvan asiantuntijalle lähinnä vitsi. Hymy saattaa hyytyä kuitenkin pian.

– Kiinan valtio laittoi tavoitteeksi, että on 300 miljoonaa uutta talviurheiluharrastajaa Pekingin talviolympialaisiin mennessä, ohjelmajohtaja Kimmo Siira Finprosta sanoo Aamu-TV:n haastattelussa.

Peking isännöi talviolympialaisia 2022.

Kiinan valtio laittoi tavoitteeksi, että on 300 miljoonaa uutta talviurheiluharrastajaa Pekingin talviolympialaisiin mennessä.

Kimmo Siira

Se tarkoittaa Siiran mukaan muun muassa sitä, että Kiina rakentaa seuraavan viiden vuoden aikana 300–400 uutta jäähallia vuosittain. Kiinalaiset rakentavat myös hiihtoputkia ja muita talviurheilupaikkoja.

Valtio ja Finpro rynnivät toden teolla valtaamaan omaa siivua Kiinan talviurheilumarkkinoista. Nyt hiihdetään täyttä häkää uutta uraa suomalaisille liikuntapaikkoja valmistaville yrityksille. Yksi Kiinaan mielivä yritys on Tuusulassa toimiva, jääkiekkokaukaloita valmistava Vepe Oy.

– Me ollaan 2000-luvulla viety neljä kaukaloa Kiinaan. Mahdollisuudet ovat isot ja loistavat siellä, Vepe Oy:n toimitusjohtaja Antti Terkomaa sanoo.

Terkomaan mukaan suomalaisilla on osaamista muun muassa joustavien turvakaukaloiden rakentamisessa, Kiinassa sitä ei ole.

Suomalaisten menestystä ihmetellään maailmalla.

Jari Kurri

Jokereiden GM Jari Kurri on myös viemässä jääkiekkoa Kiinaan. Jokereiden juniorit pelaavat tulevana kesänä Kiinassa. Kurrin mukaan myös KHL on laajenemassa Kiinaan.

– Suomalaisten menestystä ihmetellään maailmalla, miten tämmöinen pieni maa pystyy näinkin hyvin pärjäämään isoja vastaan, Kurri kertoo.