Näkökulma: Kokoomuksen puheenjohtajakisassa purkautuu pettymys

Puheenjohtajavaalia edeltää niinsanottu pitkien puukkojen yö, jolloin epävarmoihin perinteisesti yritetään vaikuttaa. Se, mihin puheenjohtajavalinta lopulta perustuu, on päivän kysymys, arvioi politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Riikka Uosukainen Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Runsas kahdeksansataa puoluekokousedustajaa pudottaa lauantaina äänestyslipukkeensa Lappeenrannan kokouspaikalla ja ratkaisee, kuka johtaa hallituspuolue kokoomusta.

Kaksi vuotta sitten Lahden puoluekokouksessa valittu puheenjohtaja Alexander Stubb on saanut vastaansa kaksi haastajaa lähipiiristään, sisäministeri Petteri Orpon ja kansanedustaja Elina Lepomäen.

Lauantaina nähtävän jännitysnäytelmän juuret ovat Lahdessa.

Alexander Stubb valittiin kymmenen vuotta puoluetta johtaneen Jyrki Kataisen seuraajaksi. Kataisen kausi oli puolueen kulta-aikaa. Kokoomus oli pitkään maan suurin puolue.

Sisäiset ristiriidat hautautuivat, kun Taru Tujunen ohjasi järjestökoneistoa rautaisella otteella. Mäntyniemen demarivaltakin vaihtui kokoomuslaiseen Sauli Niinistöön.

Kokoomus näytti Kataisen vuosina politiikan Hannu Hanhelta, jolta kaikki onnistuu.

Alexander Stubbiin kohdistui odotus kaiken tämän säilyttämisestä ja ehkä jostakin vielä paremmasta.

Lyhyt pääministerikausi sai riitaisen lopun, jonka jäljiltä tiedetään, ettei hallitusyhteistyö demarien kanssa onnistu, jos puheenjohtajien nimet ovat Stubb ja Rinne.

Kevään 2015 eduskuntavaalien tulos, seitsemän paikan tappio, oli pettymys, mutta nousu Sipilän perus-porvarihallitukseen lievensi sen torjuntavoitoksi.

Hallitusyhteistyö on sujunut, ohjelmaa on kiitelty kokoomuslaiseksi, mutta sen toteutus on näyttänyt keskustalaiselta.

Vaalien jälkeen kannatus on jumittunut 17-18 prosenttiin. Asiat eivät ole sujuneet Lahdessa syntyneiden odotusten mukaisesti.

Eduskuntaryhmä alkoi oireilla viime syksyn maakunta- ja sotekiistojen jälkeen. Julkisuudessa oltiin tyytymättömiä puolueen saavutuksiin, mutta kulisseissa muristiin Stubbin persoonasta ja johtamistyylistä. Se johti ensin kansanedustaja Elina Lepomäen ja sitten ministeri Orpon ilmoitukseen ehdokkuudesta.

Epäluottamusta kuvaa se, että kansanedustajien enemmistö tukee Petteri Orpon valintaa, vaikka istuva puheenjohtaja taistelee paikastaan.

Ehdokkaat ovat kiertäneet kuudella paikkakunnalla yhdessä ja vielä useammalla erikseen. Puoluekokousedustajat ovat ilmeisesti saaneet myös henkilökohtaisen puhelun joko yhdeltä, kahdelta tai kolmelta ehdokkaalta. Heillä pitäisi olla käsitys valinnan taustoista, ehdokkaiden linjaeroista ja johtajapersoonista. Silti kolmasosan arvellaan vielä empivän omaa kantaansa.

Puheenjohtajavaalia edeltää niinsanottu pitkien puukkojen yö, jolloin epävarmoihin perinteisesti yritetään vaikuttaa.

Jonkun päätös voi syntyä vasta kun ehdokkaiden puheet on kuultu hetkeä ennen vaalia lauantaiaamuna. Ennakkosuosikkina pidetään Orpoa, mutta lopputuloksesta ei ole kellään varmuutta.

Päivän kysymys on: mihin puheenjohtajavalinta Lappeenrannassa lopulta perustuu?

Kuntavaalit ovat vajaan vuoden kuluttua ja Sipilän hallituksella on monta keskeneräistä työmaata. Puheenjohtajakisan voittajan on pystyttävä kasaamaan puolueen rivit nopeasti – ja aidosti.