Hyppää sisältöön

Säänkestäviä terassikalusteita, eristeitä ja palamattomia levyjä – Vapo etsii turvekuidulle uusia käyttökohteita

Vapo etsii turpeelle uusia käyttökohteita, koska energiaturpeen käyttö näyttää pysyvästi vähenneen. Yhtiö on julkaissut vasta kourallisen visioita uusista tuotteista, mutta toimitusjohtaja uskoo ison kaupallistuksen olevan jo lähellä.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Turpeen energiakäyttö on vähentynyt sähkön hinnan laskun vuoksi viime vuosina. Vapossa vähentyminen on tulkittu pysyväksi, joten yhtiö on jo puolitoista vuotta tutkinut tutkimuslaitosten kanssa turvekuidun ominaisuuksia.

Turvekuitua valmistetaan pintakerroksista, poltossa käytetään syvältä kaivettavaa, maatunutta turvetta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Tutkimukset ovat siinä vaiheessa, että yhtiö uskoo turvekuidun soveltuvan monenlaisiin tarkoituksiin, kuten eristeeksi, akustiikkalevyksi, pakkausmateriaaliksi, komposiittilevyksi ja jopa kankaiksi.

– Turpeella on useita erityisominaisuuksia: se on homehtumaton ja kun siitä on saatu vesi pois, sitä on vaikea saada kastumaan uudestaan, iiketoimintajohtaja Miia Suominen Vapo Ventures-yhtiöstä kertoo.

Esimerkiksi eristeestä peräti 85 prosenttia on turvekuitua. Suomisen mielestä olisi kiinnostavaa tehdä komposiittilevystä, joka on puoliksi turvetta ja puoliksi muovia,  terassilankkuja tai ulkohuonekaluja.

– Jos turvekuidun hydrofobisuus onnistuttaisiin säilyttämään ja tuomaan tuotteisiin – eli että turve ei enää kastu – silloin voitaisiin estää esimerkiksi turpoaminen. Myös rakenteesta tulee kova.

Vasta listan ensimmäiset esitelty

Hurjimmissa visioissa turvekuitu voisi sopi antibakteerisuutensa vuoksi sairalaatekstiileihin tai palonestelevyihin: turvetta on vaikea saada palamaan, kun siitä on vesi puristettu pois.

Suomisen mukaan kaikki visiot näyttävät tällä hetkeltä lupaavilta.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

– Jos nyt pitää veikata, niin pakkausmateriaali ja eristepuoli ovat niitä, jotka voisivat parhaiten vetää.

Kaikkia mahdollisuuksia ei ole toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyynyn mukaan edes julkistettu vielä: kun uusia avauksia on yhtiössä mietitty, kuitubisnes oli listan ensimmäinen.

Toivon, ettei mene vuottakaan ennen kuin iso kaupallistus tulee.

Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny

– Muut ovat vielä liikesalaisuuksia.

Yli-Kyynyn mukaan kuidun osalta tutkimukset ovat hyvässä alussa. Tutkimuksia tarvitaan, koska turvekuitu "toimii käytännössä, mutta miten lie teoriassa".

Yli-Kyyny uskoo, että uusista tuotteista tulee merkittävä liiketoiminta-alue, koska turpeen muista luonnonkuiduista poikkeaville erityisominaisuuksille on selvästi kysyntää.

– Alkuvaiheen tuotteita teemme itse, mutta tarkoitus on, että kuitu päätyy yhteistyökumppaneille jalostettavaksi. Toivon, ettei mene vuottakaan ennen kuin iso kaupallistus tulee. Meille tästä tulee tulosta tuova bisnes jo ensi vuonna.

Miia Suomista ja Tomi Yli-Kyynyä haastatteli Tenho Tornberg.

.
.