Ensimmäinen ruoka-apu saapui neljä vuotta saarrettuna olleeseen kaupunkiin

Darayan kaupunki on ollut hallituksen joukkojen saartama Syyrian sodan alusta lähtien. Viime vuonna kymmeniä ihmisiä kuoli Darayassa nälkään.

Syyria
Kaksi Syyrian hallituksen sotilasta kyykistyy seinän viressä rynnäkkökiväärit kädessään.
Syyrian virallisen uutistoimiston Sanan kuva hallituksen sotilaista, jotka saartavat Darayan kaupunkia.EPA / SANA

Punaisen Puolikuun kuorma-autot ovat ensi kertaa Syyrian sisällissodan alkamisen jälkeen päässeet Darayan kaupunkiin. Autoista puretaan ruokaa ja muuta avustusmateriaalia kaupungin asukkaille. Ruokaa pitäisi riittää kuukauden tarpeiksi.

Pääkaupungin Damaskoksen lähellä sijaitsevaa Darayaa hallitsevat kapinalliset ja kaupunki on ollut hallituksen joukkojen saartama jo vuodesta 2012 lähtien.

Kesäkuun alussa Punainen Puolikuu sai toimitettua kaupunkiin lääketarpeita, mutta ruokaa ei tuolloin ollut mukana.

Daraya on pahoin raunioitunut vuosien taisteluiden aikana ja siellä asuu enää noin 8 000 siviiliä. Tilanne on ollut erittäin vaikea. Viime vuonna kymmenien ihmisten kerrottiin kuolleen Darayassa nälkään.

Armeija suurin piirittäjä

YK:n arvion mukaan Syyriassa elää lähes 600 000 ihmistä piiritetyissä kaupungeissa. Useimpien piiritysten takana on maan oma armeija.

Neuvottelut sodan päättämiseksi katkesivat huhtikuussa, mutta YK pitää Syyrian hallitukseen yhteyttä, jotta humanitaarista apua voisi viedä sodasta kärsiville siviileille.

YK:n erityislähettiläs Staffan de Mistura muistuttaa, että Syyrian johto on usein antanut luvan apukuljetuksille, mutta perunut lupauksensa viime hetkellä.

Monet maat ovat vaatineet, että apua voisi toimittaa kaupunkeihin lentopudotuksilla. De Mistura arvelee, että lentopudotusten uhka on saanut Syyrian hallituksen taipumaan myös siihen, että maantiekuljetus Darayaan pääsi perille.

Lähteet: AFP