1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Houkuttelupyynti vaatii taitoa ja eläinten tuntemusta – Video: Näin syntyy jäniksen rääkäisy

Eläimiä on houkuteltu kautta aikojen matkimalla niiden ääniä. Nykyään omalla suulla voi edelleen tuottaa hyvin erilaisia kutsuääniä, mutta tekniikkaa on tullut avuksi. Aiemmin oli sallittua jopa käyttää tallenteita, joita saattoi soitella vaikkapa nauhurilta metsässä.

Uutisvideot: Eläimiä metsästetään äänellä houkuttelemalla
Uutisvideot: Eläimiä metsästetään äänellä houkuttelemalla

Nykyään tarjolla on lukuisa määrä pillejä ja muita apuvälineitä, joilla saadaan aikaan eläinten ääniä. Metsästysopas Tuukka Aronen on harjaantunut pillien käyttäjä. Hänen kaulallaan roikkuvassa nauhassa on kymmenkunta hyvin erilaista houkutuspilliä.

Erivärisistä muovisista ja puisista pilleistä saa loihdittua niin hanhien, sorsien kuin variksenkin ääniä. Pillejä on myös ketun ja supikoiran houkutteluun. Silloin pihistään hiiren vikinää tai rääkäistään kuolinkamppailuaan käyvän jäniksen hätähuuto. Kettu saattaa rynnistää paikalle, jos arvelee saavansa napattua helpon paistin joltain muulta.

Huuhkajan huhuilu on Tuukka Arosen mukaan merkki vaihtaa pillittelyssä pienempää ääntelyyn. Hiiren pihinä ei houkuta isoa pöllöä, mutta jäniksen äänet saavat teräväkyntisen huuhkajan vaikkapa tavoittelemaan metsästäjän pipoa.

Pelkkä pilli ei vielä tee metsästäjästä asiantuntijaa. Tuukka Aronen kertoo oikean puhallustekniikan olevan ehkä keskeisintä osaamista. Hän esittelee hanhien houkutteluun tarkoitettuja pillejä, joihin pitää puhaltaa voimakkaasti.

– Puhallus lähtee palleasta asti, posket pitää olla jäykkinä, jotta saa ilmavirran suunnattua oikealla tavalla suuaukkoon, Aronen kertoo.

Ääniä joka lähtöön

Kuva: YLE / Esko Kitula

Metsä raikuu kanadanhanhen toitotuksesta Arosen kotitalon lähimetsikössä, kun mies töräyttelee. Oikeaa saundia on haettava pari kertaa, sillä muihin lintuihin verrattuna kanadanhanhen laulu on monivivahteisempaa.

Merihanhelle on oma pillinsä ja soittotapansa. Kyseinen hanhi onkin tarkin havaitsemaan niin virheet pillityksessä kuin vaanivat metsästäjät, arvioi Aronen. Hän on toiminut viimeiset viisi syksyä oppaana Ruotsiin suuntautuneilla metsästysmatkoilla.

Heinäsorsan nasaalin narskutuksen tunnistaa helposti, mutta kauempaa lentävälle linnulle kutsuhuuto on äänekkäämpi. Aivan lähellä uivalle linnulle Tuukka Aronen soittaisi kevyttä ruokailumutkutusta.

Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Varispillityksessä Aronen on varsinainen mestari. Tutun harmaatakin raakkumisessakin on eroja. Milloin vihaisesti varoitellaan lähistön petolinnusta, milloin jutellaan lajikumppaneille.

Alkukesän uroskauriiden metsästys on vielä menossa ja näiden houkutteluun käytetään buttoloa. Kumista pallukkaa puristamalla saadaan aikaan kauriin kutsuvinkaisu tai epävarma narahdus.

Hiljaa metsälle

Houkuttelupyyntiä harrastava metsästäjä joutuu opettelemaan aivan uudet tavat. On tutkittava etukäteen alueita, missä mahdollisia saaliseläimiä liikkuu. Metsässä on varauduttava olemaan hissukseen, tarkkailtava ja kuunneltava. Eläimet tulevat varovasti katsomaan mahdollista kutsuääntä eivätkä pakene koiran tai ajomiehen edellä peloissaan kovaa vauhtia.

Tuukka Aronen sanoo aloittaneensa pikkupoikana äänien käytön ensin matkimalla sorsia tai teeriä. Pyiden pillitys on vuosikymmeniä ollut monen nuoren metsästäjän alkuvuosien harrastus.

Kuva: Yle

Äänillä houkuttelu sopisi Arosen mukaan myös esimerkiksi luontokuvaajille, jotka nykyään käyttävät haaskoja ja muita houkuttimia saadakseen kuvattavansa lähelle. Saman vahvistaa Aki S. Perälä, joka kauppaa työkseen ihmisille erilaisia houkutusvälineitä.

– Näiden pillien avulla saadaan ihan valtavia luontoelämyksiä, ettei tarvitse välttämättä asetta. Esimerkiksi olen harjoitellut ketun pillitystä ilman asetta ja tutustunut ketun käyttäytymiseen, kertoo Perälä.

Metsästystä ja välineurheilua

Riihimäen erämessuilla Perälä työskentelee osastolla, jolla on valtavat määrät kaikenlaisia houkutuslintuja, pillejä ja muuta metsästysrytkettä.

Väki tungeksii kapeilla käytävillä ja hanhipilli luo tahtia. Nykyään myös eränkäynti on tuotteistettu ja goretex-vaatteet metsästäjien perusasu.

Eläinten houkutteluun käytettään myös hajusteita. Ne ovat suosittuja erityisesti Yhdysvalloissa, mistä ne ovat levinneet meillekin. Urospeuran virtsalta tuoksuva hajuste houkuttelee syksyn kiima-aikana metsästäjän luo kilpailevia peurapukkeja. Sarvien kalistelun matkiminen kutsuu paikalle urospeurojen lisäksi myös hirviä.

Tarvitaanko sitten metsälle mennessä pakettiautollinen tavaraa, jotta jahti onnistuu? Perälä naurahtaa ja epäilee, että vähempikin riittää. Houkutuspillittelyyn hurahtaneet ovat sitten oma lajinsa. Luontoon pitää naamioitua ja pillejä oltava joka lähtöön.