1. yle.fi
  2. Uutiset

Nämä suomalaisäänet kiinnostivat Hollywoodissa asti – tehostevelho Heikki Kossi esitteli Aamu-tv:ssä, mitä roskisromuista irtoaa

Kossi on tehnyt tehosteäänet suuren luokan kansainväliseen animaatioelokuvaan Pikku prinssiin. Kossi tekee vuosittain äänet kymmeniin suomalaisiin elokuviin, mutta ulkomaisia töitä on koko ajan enemmän.

elokuvat
Heikki Kossi
Aamu-tv:n Tähtihetkessä käytiin foley-äänien tekijän Heikki Kossin aarrearkulla.

Jos näyttelijöiden dialogia ei lasketa, nauhoitetaan kaikki elokuvan äänet jälkikäteen studiossa. Mittatilaustyönä teetettyjä ääniä kutsutaan foley-ääniksi.

Kokkolalainen Heikki Kossi on Suomen käytetyin foley-tehosteiden tekijä, jonka ääniä on kuultu Risto Räppääjistä Puhdistukseen.

– Näyttelijöiden askeleet ja kahvikupin kilistelyt jäävät ääniltään etäisiksi, koska kuvauksissa mikrofonit on kohdistettu näyttelijöihin, jotta dialogi saadaan talteen. Me kävellään kaikki näyttelijät läpi elokuvasta, tehdään vaatteiden kahinat, kertoo Kossi.

Kossin työllistävät yhä useammin myös ulkomaiset tuotannot. Nyt valkokankaille saapuu Kossin suurin työ, ranskalainen animaatioelokuva Antoine de Saint-Exupéryn rakastetusta klassikkokirjasta Pikku prinssi. Ohjaajana on Kung Fu pandasta tuttu Mark Osaborne, ja näyttelijöinä kuullaan muun muassa Jeff Bridgesiä ja Rachel McAdamsia.

Kossi sai työn oikeastaan tanskalaisen kauhuleffan kautta.

– Kauhuelokuvassa oli miksaaja George Lucasin äänistudiosta Skywalker Soundista. Hän ihastui leffan äänityöhön ja sanoi haluavansa meidät mukaan johonkin toiseen projektiin. Ajattelin, että hän on vain amerikkalaiseen tyyliin kohtelias, mutta sitten tulikin viestiä, että kiinnostaisiko tällainen Pikku prinssi -elokuva, Kossi sanoo.

Lasinsirpaleetkin kannattaa pistää talteen

Aamut-tv:n studioon Kossi on kärränyt matkalaukullisen rompetta studioltaan, josta löytyy muun muassa vanhan lentokoneen siipien äänenlähde: roskiksesta löytyneet kumihanskat. Aarrelaukku on kuitenkin vain pisara merestä.

– En heitä ikinä mitään pois. Jos meillä hajoaa kotona esimerkiksi juomalasi, niin vien sirpaleet töihin. Eipä tarvitse hajottaa varta vasten lasia jotakin varten. Studiolla on järkyttävä määrä tavaraa, mutta väitän, että kaikkea on käytetty johonkin elokuvaan. Jos siivoan studion, niin jään aina kuuntelemaan, että mikäs ääni tästä tavarasta lähtikään.

Pikku prinssissäpieni tyttö lukee kirjaa ja rapistelee papereita tämän tästä. Projektissa tuli käyttöä Kossin valtavalle paperikokoelmalle, jonka hän hankki Tiimarin loppuunmyynnistä. Paperia hänen ei kuulemma tarvitse enää ikinä ostaa.

Heikki Kossi
Heikki KossiClas-Olav Slotte

Asiat eivät ole aina sitä, miltä kuulostavat

Foley-äänien tekijällä täytyy olla valtavasti mielikuvitusta ja heittäytymiskykyä, myös kirjaimellisesti. Kossi esittelee puhelimestaan videopätkää, jossa tekee maalivahtia matkien jalkapallon perään syöksyjä studion nurmikaistaleelle.

– Koen oman työni hyvin luovana, en ollenkaan teknisenä toteutuksena.

Foley-artisti keskustelee äänistä elokuvan äänisuunnittelijan kanssa. Tämä välittää yleensä myös ohjaajan toiveet tehosteiden tekijälle. Joskus myös ohjaaja ottaa suoraan yhteyttä.

– Ohjaaja voi sanoa, että hahmo on kepeä ja kiireinen virkanainen, ja minun tehtäväni on saada hänet kuulostamaan siltä.

Tehosteäänien alkuperäistä toteutustapaa voi olla vaikea arvata valmiista elokuvasta.

– Hevosen askeleihin käytetään esimerkiksi kookospähkinöitä, askeleet pakkaslumella tehdään kävelemällä perunajauhon päällä, paljastaa Kossi.

Lue seuraavaksi