Harvinainen lepakon päivälentonäytös tallentui Ylen kuvaajan kameralle – video

Lepakoita havaitsee useimmiten öisin tai illan hämärässä, kun ne lähtevät ravinnonhakuun. Päivisin nahkasiipiset yleensä nukkuvat jossain vintillä tai sopivassa lepopaikassaan. Päivällä niitä näkee ani harvoin, mutta Mynämäessä kameralle tallentui lepakon päivälentely.

Kotimaa
Uutisvideot: Harvinainen lepakon päivälentonäytös tallentui Ylen kuvaajan kameralle
Uutisvideot: Harvinainen lepakon päivälentonäytös tallentui Ylen kuvaajan kameralle

Suomessa tavataan useampia lepakkolajeja (siirryt toiseen palveluun). Neljä yleisintä ovat pohjanlepakko, viiksisiippa, vesisiippa ja korvayökkö. Harvinaisempia ovat ripsi- ja lampisiippa, iso-, kimo-, pikku-, vaivais- ja kääpiölepakko. Ensimmäinen etelänlepakko tavattiin Hangossa vuonna 2008.

Lepakoita tutkinut Turun yliopiston konservaattori ja luontoasiantuntija Ari Karhilahden mukaan lepakot lentävät päivällä yleensä vain muuttaessaan tai juuri talvihorroksesta herättyään. Keväällä ne pistää liikkeelle nälkä, mutta tähän aikaan sen olisi jo pitänyt helpottaa.

Karhilahti määrittelee kuvien perusteella mynämäkeläisen lepakon korvayököksi.

– Ei kaikkein tavallisin laji, mutta hijainen eli ei löydy detektorilla kovinkaan kaukaa. Kuuntelee perhosten lentoa ja rapistelua, sitten säntää esimerkiksi oksalta saaliin perään. Vähän lehtomaiset tai sekametsät ovat sen mieleen, kuvailee pitkään lepakoiden elämää tarkkaillut Karhilahti.

– Korvayökkö ääntelee paljon hiljaisemmin kuin esimerkiksi pohjanlepakko, jonka ääni kuuluu sata metriä. Korvayökön kuulee ehkä kymmenestä metristä ja silloinkin hiljaa, kertoo Ari Karhilahti.

Detektori on laite, joka muuttaa lepakoiden korkeataajuisen ääntelyn ihmiskorvalle kuultavaksi.

Korvayökön voi hyvissä olosuhteissa tunnistaa jopa lennosta, sillä sen korvat ovat todella pitkät, noin puolet eläimen ruumiin pituudesta. Näin kerrotaan Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen nettisivuilla.

Turkin väri on harmahtavan ruskea. Laji on erikoistunut tarkkaan kuunteluun ja taidokkaaseen lentoon.