1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pitääkö aarnimetsää suojella luonnolta? Puolassa kiistellään Białowieżan hakkuista

Puolassa on alettu hakata kuuluisan Białowieżan aarnimetsän puita. Hakkuilla yritetään pysäyttää kuusia järsivien kirjanpainajakuoriaisten aiheuttamat tuhot. Luonnonsuojelijoiden mielestä metsää ei pitäisi suojella luonnolta, vaan antaa tuhojen korvautua ajan kanssa luonnonmukaisesti.

Białowieżan metsä
Puolan viranomaiset ovat jo käynnistäneet hakkuut Białowieżan aarnimetsässä, suojellakseen puustoa kirjanpainajakuoriaisen aiheuttamilta tuhoilta. Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä metsän pitäisi saada korvata tuhot luonnonmukaisesti. Białowieża on tunnettu muun muassa visentin asuinalueena.

Białowieżan aarnimetsä on luonnon aarreaitta keskellä ihmisen muokkaamaa Eurooppaa. Valko-Venäjän puolelle ulottuva metsä on suurin jäljellä oleva yhtenäinen alavan maan metsäalue Euroopan lehtimetsävyöhykkeellä.

Metsä nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1979. 1 500 neliökilometrin alueella vaeltaa visenttejä, villisikoja, hirviä, susia ja ilveksiä.

Mutta myös kirjanpainajakuoriaisia.

Ötökkä ei ole mikään harmiton pikkuriesa, vaan se voi Metsäntutkimuslaitoksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan tappaa metsää laajoiltakin alueilta. Kirjanpainajakuoriaiset ovat kuusen pahimpia tuholaisia.

Puolan viranomaiset ympäristöministeriä myöden katsovat, että metsää pitää suojella tuhoilta hakkaamalla puita. Hakkuulupa on annettu 180 000 kuutiometrille, ja hakkuut on jo aloitettu, vaikka vielä viime sunnuntaina metsässä vierailivat kansainväliset asiantuntijat arvioimassa tilannetta.

Vain noin kuudesosa metsästä on suojeltu Puolan puolella rajaa kansallispuistoksi, loppuosaa voidaan hoitaa hakkuin. Ympäristöjärjestöt ovatkin jo pitkään vaatineet koko metsäalueen suojelua.

– Kun tuholaiskanta paisuu näin suureksi, kuoriaiset eivät enää tyydy vain järsimään entuudestaan vaurioituneita puita, vaan leviävät terveisiin puihin, sanoi puistonhoitaja Andrzej Antczak uutistoimisto AFP:lle.

Hakkuita on keskitetty turistien käyttämien teiden varsille, koska kuoriaisten tappamien puiden pelätään voivan kaatua turistien niskaan.

Tutkijat: metsä korjaa itse tuhot

Ympäristöjärjestöt vastustavat hakkuita, samoin monet metsäntutkijat.

Visentti eli euroopanbiisoni ehti hävitä luonnosta 1900-luvun alussa, mutta sitä siirrettiin luontoon eläintarhoista. Białowieżan metsässä asuu niitä useita satoja yksilöitä. Kuva: Marcin Bielecki/EPA

– Kirjanpainajakuoriainen on ongelma talousmetsissä. Jos tarkoitus on tuottaa puuta teollisuuden tarpeisiin, kirjanpainajakuoriainen on tuholainen, joka pitää pysäyttää, koska se aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Mutta Białowieżaa ei pitäisi kohdella kuten tavanomaista talousmetsää, arvioi Varsovan yliopiston Białowieżan tutkimuslaitoksen johtaja, Bogdan Jaroszewicz uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Toinen Reutersin haastattelema asiantuntija katsoo, että antamalla tuholaisen tehdä tuhonsa ja metsän toipua luonnonmukaisesti saataisiin myös tärkeää tietoa tulevaisuuden kannalta:

– Vaikka joillain alueilla puita kuoleekin, niiden tilalle kasvaa uusia puita kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden sisällä. Tämä metsä on hyvin dynaaminen, ja olemme nähneet sen muuttuvan ja sopeutuvan esimerkiksi kirjanpainajakuoriaisen tuhoihin. Se osoittaa metsän muuntautumiskykyä esimerkiksi ilmastonmuutoksen edessä, sanoi tohtori Rafal Kowalczyk Puolan tiedeakatemiasta.

Ympäristöjärjestö Greenpeace osoitti huhtikuussa mieltään ympäristöministeriön julkisivulla Varsovassa. Järjestö vaatii koko Białowieżan alueen julistamista kansallispuistoksi. Kuva: Bartlomiej Zborowski/EPA

Ryhmä luonnonsuojelujärjestöjä – Greenpeace ja Puolan WWF mukaanlukien – on valittanut hakkuista EU-komissiolle.

Tutkijat muistuttavat, että tuhansia vuosia vanha aarnimetsä on selvinnyt kahdesta maailmansodasta, miehittäjien toimeenpanemista aukkohakkuista ja useista aiemmista kirjanpainajakuoriaisten hyökkäyksistä.