Homekoulukoneessa 902 koulun tiedot – Yle julkaisi aineiston avoimena datana

Yle on julkaissut koulujen sisäilmaa koskevan laajan selvityksensä tiedot tutkijoiden ja tiedotusvälineiden vapaaseen käyttöön. Ylen homekoulukoneeseen on kertynyt sisäilmatietoja jo lähes 40 prosentista suomalaisia peruskouluja.

Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Ylen julkaisemaan homekoulukoneeseen on kertynyt tiedot yhteensä 902 koulun sisäilmaongelmista.

Koneesta voi katsoa, onko omassa koulussa ollut kosteus- ja homeongelmia tai muita sisäilmaongelmia.

Koneessa on vajaa 40 prosenttia Suomen noin 2 500 peruskoulusta. Loput puuttuvat, koska tiedot koottiin rehtoreille tehdyllä vapaaehtoisella kyselyllä. Koneesta puuttuu erityisesti kouluja, joissa ei ole ollut ongelmia, mutta myös ongelmakouluja.

Selvitys on tehty yhdessä Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen kanssa.

Sadoissa kouluissa on ollut ongelmia

Homekoulukoneen vastausten perusteella jonkinlaisia sisäilmaongelmia on tai on ollut sadoissa kouluissa.

Kosteus- ja homeongelmista kertoo noin 200 vastannutta. Muita sisäilmaongelmia on vastaajien mukaan ollut noin 400 koulussa – osa kouluista ilmoitti sekä home- että jostain muusta sisäilmaongelmasta. Noin 350 koulua ilmoitti kyselyssä, ettei ongelmia ole ollut.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun sisäilmaongelmien laajuutta suomalaiskouluissa on kartoitettu tällä tarkkuudella.

Tuloksista ei kuitenkaan voi tehdä johtopäätöksiä valtakunnan tasolla.

Yle julkaisi koneen tiedot vapaaseen käyttöön

Yle on julkaissut homekoulukonetta varten kerätyt tiedot verkossa avoimena datana. Niitä voi hyödyntää kuka tahansa, esimerkiksi tutkijat, kunnat ja muut tiedotusvälineet.

Aineisto on julkaistu .csv-tiedostona (siirryt toiseen palveluun) ja se on käytettävissä CC-BY-SA-lisenssillä (siirryt toiseen palveluun). Toisin sanoen se on vapaasti käytettävissä, kunhan mainitsee lähteeksi Yle Uutiset. Jos käytät aineistoa, kuulemme siitä mielellämme.

Aineistosta on julkaistu kaikki muu paitsi vastaajien nimet ja yhteystiedot. Yle lupasi kyselyä tehdessään, ettei nimiä julkaista. Kysely on lähetetty rehtoreille, mutta siihen on voinut vastata koulussa tai kunnassa joku muukin.