Tutkija: Soldiers of Odinin sisällä hajaannusta

Tutkijan mukaan jäsenmäärän kasvun pysähdyttyä järjestössä odotetaan nyt Suomen poliittisessa tilanteessa tapahtuvaksi jotakin, joka oikeuttaisi toiminnan.

Kotimaa
Soldiers of Odin -takin selkämys.
Minna Aula / Yle

Maahanmuuttovastaisen katupartiojärjestön Soldiers of Odinin sisällä on tapahtumassa hajaannusta, kertoo tutkija Johan-Eerik Kukko Lapin yliopistosta.

– Niin kuin maaliskuussa uutisoitiin, niin kyseessä on tilanne, että julkisivu ja se mitä liikkeen sisällä tapahtuu, ei oikein kohtaa, Kukko sanoi Radio Suomen Ajantasassa perjantaina.

Kukon mukaan jäsenmäärän kasvun pysähdyttyä järjestössä odotetaan nyt Suomen poliittisessa tilanteessa tapahtuvaksi jotakin, joka oikeuttaisi toiminnan.

– Kipinänä tähän voi myös nähdä tämän, mitä Tampereella on tapahtunut. Eli kun anarkistit hyökkäsivät Soldiers of Odinin tiloihin.

Kukko ei kuitenkaan miellä, että Soldiers of Odinin toiminta olisi loppumassa.

– On vaikea sanoa siitä, että onko varsinainen huippu nähty. He kuitenkin partioivat ja värväävät uusia ihmisiä mukaan toimintaansa. Sosiaalisessa mediassa he ovat olleet aika aktiivisia. He ovat vastanneet jopa aika kärkkäästi siihen väitteeseen, että heidän toiminta olisi muka laantumassa.

Kemi pääkallopaikkana

Kansainvälinen levittäytyminen on sitä vastoin Kukon mukaan hieman laantunut.

– Se ei ole oikeastaan enää niin suurta, kuin muutamia kuukausia sitten. Mutta mielenkiintoista siinä on se, että Kemi toimii siinäkin edelleen pääpaikkana. Eli esimerkiksi Englantiin perustetut alajaostot toimivat Kemin alaisuudessa. Loppujen lopuksi Kemi on se pääkallopaikka.

Yle on saanut haltuunsa maahanmuuttovastaisen katupartiojärjestön sisäisiä Facebook-keskusteluja. Niistä käy ilmi, että osa järjestön johdosta haluaisi käydä vastustajiensa kimppuun myös ilman Odin-tunnuksia.

– Mielenkiintoista noissa viesteissä on se, että siellä myös jonkin verran esiintynyt myös maltillisempaa linjaa, mutta se oli selvästi jätetty huomiotta.

– Ja ehkä halutaan pitää Soldiers of Odinin imago tavallisen suomalaisen silmissä sellaisena, että se ei yllytä rikokseen. Sitten kuitenkin halutaan jonkinlaista toimintaa ja sitä tehdään ilman tunnuksia.

Soldiers of Odinin tavaramerkistä käydään tällä hetkellä keskustelua. Tavaramerkin itselleen rekisteröinyt henkilö aikoo valmistaa kotimaisella käsityöllä tuotettuja laatutuotteita, joista ei puutu yksisarvisia ja glitteriä.

– Kyllä se vaikuttaa ja siihen on liikkeen sisällä reagoitu ja ryhdytty vastatoimiin. He eivät todellakaan hyväksy, että sitä käytetään tällaisessa yhteydessä.