Politiikan superviikonloppu – Lapista puolueiden johtotehtäviin ehdolla Katri Kulmuni ja Kati Tervo

Kolme puoluetta valitsee viikonloppuna henkilöt puolueen johtotehtäviin. Lapista ehdolla ovat Katri Kulmuni keskustan varapuheenjohtajaksi ja Kati Tervo vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Kokoomus, keskusta ja vasemmistoliitto pitävät viikonloppuna puoluekokouksensa. Kotimaan politiikan kannalta suurin mielenkiinto kohdistuu kokoomuksen puheenjohtajakisaan, jossa sisäministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Elina Lepomäki haastavat istuvan puheenjohtajan valtiovarainministeri Alexander Stubbin.

Kokoomuksen Lapin piirin puheenjohtaja ja entinen kansanedustaja Heikki Autto tukee Orpon valintaa.

– Kokoomus tarvitsee puheenjohtajan, joka herättää laajasti suomalaisten luottamuksen. Petteri Orpo voi yhdistää kokoomuksen ja kokoomuslaiset. Hän voi lisätä uskoa koko parlamentaariseen järjestelmään, Autto kehuu.

Kokoomuksella ei ole yhtään lappilaista ehdokasta puolueen johtotehtäviin. Puoluevaltuuston lappilaisena jäsenenä on jatkamassa kemiläinen Marja-Leena Laitinen.

Kulmunilla uskotaan olevan mahdollisuuksia varapuheenjohtajaksi

Keskustassa puolueen puheenjohtajana jatkaa pääministeri Juha Sipilä. Lisäksi puolue nimeää eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen presidenttiehdokkaakseen.

Puolueen varapuheenjohtajaksi on ehdolla seitsemän henkilöä, Lapista torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni. Kulmunilla ennakoidaan olevan hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.

– Hän on yksi suosikeista, muotoilee Lapin piirin toiminnanjohtaja Pekka Lehto.

Lapin piirille Peräpohjolaa enemmän valtuutettuja

Suurin osa keskustan puoluevaltuuston lappilaisista jäsenistä on vaihtumassa. Kahdeksasta valtuutetusta viisi on uusia.

Lisäksi Peräpohjolan ja Lapin piirien voimasuhteet muuttuvat. Lapin piirille tulee viisi ja Peräpohjolalle kolme paikkaa. Päättyvällä kaudella molemmilla on ollut neljä edustajaa.

Piirien edustajien määrä riippuu siitä, kuinka paljon ääniä puolue on piiristä saanut eduskuntavaaleissa. Muutos oli erittäin tiukilla.

– Jako ratkesi 30 ääneen, kertoo Peräpohjolan piirin toiminnanjohtaja Kai Puro.

Kati Tervo ehdolla puoluevaltuuston puheenjohtajaksi

Vasemmistoliitto valitsee uudeksi puheenjohtajaksi punavihreää linjaa edustavan Li Anderssonin. Valinta on herättänyt kysymyksen siitä, miten puolue pystyy vetoamaan duunariäänestäjiin.

– Olen ollut ehkä jopa hieman yllättynyt siitä, miten paljon tehdastyöläiset ja vanhemmat miehet ovat kannattaneet Li Anderssonin valintaa, kertoo kemiläinen Kati Tervo.

Tervo on ehdolla vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Tervo nostaa esille juuri työväen kysymykset.

– Työelämäkysymyksissä on tehtävä yhteistyötä ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

Tervo laskee omaksi vahvuudekseen kisassa sen, että hän on ainoa lappilainen ehdokas puolueen johtotehtäviin. Hänen vastaehdokkansa on puoluevaltuuston nykyinen varapuheenjohtaja Pia Lohikoski.

– Meillä on aika samanlainen profiili. Lohikoski on Keravalta. Koko Suomen näkökulmasta katsottuna toivottavasti alueellisuus huomioidaan, Tervo sanoo.