Kylmät ja märät kelit myöhästyttävät kylvöjä ja säilörehun korjuuta

Viljankylvöt on Meri-Lapissa saatu pääosin tehtyä, mutta nurmikylvöjen aloittaminen riippuu sään lämpiämisestä.

säilörehu
Traktori pellolla.
Riikka Rautiainen/ Yle

Kylmät ja märät kelit hidastavat hieman nurmen kylvöjä Meri-Lapissa.

ProAgrian suunnitteluagronomi Ari Alamikkotervon mukaan viljankylvöt on alueella pääosin saatu tehtyä, mutta nurmikylvöjen aloittaminen riippuu sään lämpiämisestä.

– Kun on kylmää ja märkää, niin pelloille ei oikein pääse. Ehkä kuivimmilla paikoilla voidaan kyntöä tehdä, mutta varsinaisia kylvötöitä ei pysty tekemään, Alamikkotervo sanoo.

Alamikkotervon mukaan säät myöhästyttävät kylvöjä jonkin verran. Jos sää alkaa lämmetä, eivät kylvöt kuitenkaan myöhästy kuin muutamia päiviä tavallisesta.

– Riippuu siitä miten alkaa lämpenemään ja jos sitä vettä ei nyt tulisi enempää kuitenkaan, Alamikkotervo toivoo.

Säilörehun korjuu myöhästymässä

Säilörehun korjuun on ennustettu alkavan Lapissa kesäkuun puolessa välissä, mutta voi olla, että kylmien säiden vuoksi töihin pääsee vasta vajaan viikon myöhemmin. Alamikkotervon mukaan ennustetta ei vielä kuitenkaan kannata muuttaa.

– Se riippuu siitä, kuinka kelit lämpenevät. Pitkän ajan ennuste näyttäisi kuitenkin siltä, että helteitä ei ole tulossa. Saattaa olla, että korjuu on kuitenkin lähempänä 20. kesäkuuta.

– Jos sää lämpenee, niin sitten ollaan todennäköisesti 15. päivän tietämissä. Ainakin ensimmäiset Etelä-Lapissa aloittelevat tekemään, Alamikkotervo jatkaa.