Hyppää sisältöön

Mitä tarkoittaa, kun Windows-puhelinten tuki loppuu? Yle etsi kuusi vastausta kuluttajalle

Microsoft jysäytti toukokuussa Suomea uutisella, joka tietää Microsoft Mobile Oy:n loppua ja potkuja yli tuhannelle. Moni Windows-puhelimen omistaja pohtii nyt, tekeekö kenties uudellakaan puhelimella kohta enää mitään. Microsoft, ohjelmistuotannon professori ja analyytikko vastaavat kuluttajien kysymyksiin.

Microsoftin Lumia 950-älypuhelin. Kuva: Microsoft

Microsoft kertoi toukokuun lopulla sunnitelmistaan keskittää älypuhelintoimintansa ja lopettaa Microsoft Mobile Oy:n toiminta Suomessa. Samalla kerrottiin, että tuki Lumia-puhelimille jatkuu. Vanhempien puhelinten käyttöjärjestelmän tuki on kuitenkin jo päättynyt tai päättyy ensi vuonna.

Windows-puhelinten omistajia kiinnostaa, mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Esitimme kuusi kuluttajan kysymystä Microsoftille, joihin vastasi Microsoftin viestintäpäällikkö Tomi Kuuppelomäki.

Pyysimme vastaukset samoihin kysymyksiin myös Tampereen teknillisen yliopiston ohjelmistotuotannon professorilta Kari Systältä sekä osaketutkimukseen keskittyneen analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Mikael Rautaselta.

1. Lumia-puhelinten tuen luvataan jatkuvan. Mitä tuki käytännössä tarkoittaa?

Microsoftin vastaus: Tuella tarkoitetaan apua ongelmatilanteissa ja käyttöjärjestelmän tukemista.

Kari Systä: Tarkoittaa sitä, miten tulee päivityksiä esimerkiksi silloin, kun löytyy turva-aukkoja. Tämä juuri näkyy tai vaikuttaa tavalliselle kuluttajalle eniten.

Mikael Rautanen: Tuen lupaaminen yleensä tarkoittaa, että tuotteet toimivat, mutta ne eivät parane. Kilpailevat tuotteet paranevat jatkuvasti ja niihin tulee uusia ominaisuuksia ja sovelluksia. Kuluttajat pettyvät, koska heidän laitteet jäävät jatkuvasti kehityksestä jälkeen. Tämän pettymyksen ovat kokeneet historiassa jo useaan kertaan ne kuluttajat, jotka ovat ostaneet Nokia-älypuhelimia.

2. Jos esimerkiksi tänään ostan Microsoftin puhelimen, jossa on Windows 10 -käyttöjärjestelmä, kuinka kauan tukea on varmuudella saatavilla?

Microsoftin vastaus: Marraskuussa 2015 tulleelle Windows 10 Mobile -versiolle tukea on luvassa vähintään 9.1.2018 asti. Windows 10 -käyttöjärjestelmä päivittyy jatkuvasti, ja Microsoft jatkaa Windows 10 -käyttöjärjestelmän kehittämistä pienille näytöille.

Kari Systä: Ne ovat käytössä muillekin isoille näytöille. Eikä ole mitään syytä, että epäilisin tilanteen kahdessa vuodessa muuttuvan.

Mikael Rautanen: Teknologiat ja mobiiliekosysteemit elävät niin nopeasti, ettei mikään ole varmaa. Kuluttajalle turvallisinta on valita käyttöjärjestelmä, joka on elinvoimainen ja vahva.

3. Kuinka kauan jatkuu tuki aiemmilla käyttöjärjestelmillä varustetuille puhelimille (Windows 8 ja 8.1)?

Microsoftin vastaus: Windows 8 tuki on jo päättynyt ja Windows 8.1. tuki päättyy 12.7.2017.

Kari Systä: Tuskin tässäkään tulee muutoksia, aikaa on sentään vain vuosi.

Mikael Rautanen: -

4. Myös muut puhelinvalmistajat käyttävät Microsoftin käyttöjärjestelmää. Koskeeko tuki myös näitä?

Microsoftin vastaus: Microsoft jatkaa myös laitevalmistajakumppaneiden puhelinten tukemista.

Kari Systä: Näillä ajoilla tämä pitänee. Tulevasta en oikein osaa sanoa mitään, kun en tiedä Microsoftin uusista laitesuunnitelmista.

Mikael Rautanen: -

5. Älypuhelimen käytössä keskeisiä ovat sovellukset, joita ladataan tässä tapauksessa Microsoftin sovelluskaupasta. Esimerkiksi karttavalmistaja Here on lopettanut tuen Microsoft-puhelimille eikä Hereä löydy enää sovelluskaupasta. Mikä on sovellusten saatavuus jatkossa?

Microsoftin vastaus: Kuten muillakin alustoilla, sovellusten saatavuus riippuu täysin sovellusten tarjoajista.  Monet Windows 10 -sovelluksista ovat universaaleja, joten ne toimivat PC:n ja tabletin lisäksi älypuhelimilla.

Kari Systä: Ensimmäiset ongelmat tulevat juuri siinä, että sovellukset katoavat yksi toisensa jälkeen. Mitä tulee PC-sovelluksista puhelimiin, luulen kyllä, että se on vähäistä. Kiinnostusta on vähän, kun laitteita ei päivitetä. Päivityksiähän tulee aina, niin kuin nyt vaikka Facebook muuttuu koko ajan, ja kiinnostus on vähäistä, jos myös laitteita ei päivitetä. Ne ikään kuin kuihtuvat vähitellen.

Mikael Rautanen: Mobiilisovellusten tarjoajilla ei todennäköisesti ole tällä hetkellä hirveästi kannusteita panostaa Microsoftiin. Toivottavaa olisi, että edes nykyisten sovellusten ylläpito jatkuisi, jottei tärkeille sovelluksille tapahdu vastaavaa kuin Herelle.

6. Joko viimeinen Microsoft-puhelin on tehty?

Microsoftin vastaus: Emme kommentoi tulevaa laitevalikoimaa.

Kari Systä: En arvaile. Sitähän spekuloidaan, tuleeko Microsoftin tablettiperheisiin pienennettyjä versioita, jotka toimivat myös puhelimina. Mutta minä en halua spekuloida.

Mikael Rautanen: Ei. Microsoft ei ole tule luovuttamaan mobiilissa. Teknologia ja kilpailukenttä elävät niin nopeasti, ettei nykyisten valta-asetelmien (Android ja Apple) voida olettaa olevan ikuisia.

.
.