1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Tukholma

Asukkaat sallivat talojensa repimisen – ilman kaivosta ei ole Kiirunaa

Luhistumisvaarassa olevaa Kiirunan keskustaa ollaan siirtämässä kolmen kilometrin päähän. Maassa näkyy jo kaivoksen synnyttämiä railoja.

Yle maailmalla: Tukholma
Kiirunan kaupunkia
Kiirunan keskustan siirtäminen on jättimäinen urakka. Jarmo Honkanen / Yle

Kiirunan siirrosta on tulossa nähtävyys, jota käyvät ihmettelemässä arkkitehdit ja turistit eri puolilta maailmaa. Kokonaisen kaupunkikeskustan siirto on ainutlaatuista.

Uusi keskusta on nyt rakennustyömaa, jossa isot koneet möyrivät pohjatöitä.

Kiirunan asukkaat eivät ole muutosta innoissaan, mutta eivät näe vaihtoehtoakaan.

– Kaivos on elantomme täällä, se on tehtävä, sanoo Martti Andersson.

Kiiruna ja kaivos ovat erottamattomat, ilman toista ei ole toistakaan.

Martti Andersson.
Martti Andersson pitää kaivoksen siirtoa välttämättömänä.Hannele Muilu / Yle

Kiirunan keskustaa siirretään kolme kilometriä itään päin. Keskusta on vaarassa romahtaa kun kaivosyhtiö LKAB alkaa louhia rautamalmia yhä syvemmältä. Vajoamisvaara on ollut tiedossa pitkään, mutta nyt siirto on käynnissä. Asukkaita muuttaa pois keskustasta muualle Kiirunaan.

Ensimmäinen rivitalo revittiin runsas vuosi sitten. Tyhjä paikka on maisemoitu puistoksi.

Louhinta etenee kaupungin alle

Ruotsin valtion kokonaan omistama kaivosyhtiö LKAB vastaa pääosin siirron kuluista. Yhtiö lunastaa taloja ja rakennuttaa uusia. Asukkaat voivat valita korvauksen tai uuden asunnon.

Tähän mennessä hanke on niellyt jo 7-8 miljardia kruunua eli noin 800 miljonaa euroa.

– Jos maksamme kiinteistöistä kuten tähän asti, eikä mitään yllättävää tapahdu, hanke kannattaa meille, sanoo projektipäällikkö Anders Lundgren LKAB:sta.

Edes pudonnut rautamalmin hinta ei vavahduta suunnitelmia.

LKAB alkoi louhia malmia Kiirunassa yli sata vuotta sitten ja kaupunki kasvoi kaivoksen kupeeseen. Malmiesiintymän ei alkuun tiedetty olevan niin runsas, että porattavaa riittää yhä syvemmällä.

Yhtiö on nyt louhinut malmia noin kilometrin syvyydessä. Viime vuonna se päätti viedä poransa lähivuosina syvemmälle 1 365 metriin. Louhinta etenee maan alla viistosti 60 asteen kulmassa kohti kaupungin alustaa.

Nyt on laskettu, miten suureen alueeseen uusi poraussyvyys vaikuttaa. Vuoteen 2035 mennessä täytyy muuttaa 10 000 henkilöä ja 5 000 asuntoa.

Jos yhtiö tulevaisuudessa päättää mennä vielä syvemmälle, tehdään laskelmia lisäsiirroista.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Alvar Aalto olisi voinut saada hyvityksen

Uudessa keskustassa ensimmäisenä on rakenteilla kaupungintalo. Kristalliksi nimetyn pyöreän rakennuksen kehikon pystyy jo hahmottamaan.

Vanhasta kaupungintalosta vuonna 1958 pidetyn arkkitehtikilpailun voiton jakoivat Alvar Aalto ja ruotsalainen Artur von Schmalensee. Jälkimmäisen suunnitelma kuitenkin toteutettiin. Nyt rakennus menee suurelta osin päreiksi, mukaan lähtee vain osia kuten kellotorni.

Matkailuyrittäjä Gunnar Selberg ehdotti, että olisi reilua rakentaa uuteen keskustaan Aallon suunnittelema kaupungintalo, kun kerran molemmat voittivat kilpailussa.

Pidettiin kuitenkin uusi kilpailu, jonka voitti tanskalainen arkkitehtitoimisto.

Moni muukin vanha kaunis rakennus joutuu lekan alle, esimerkiksi kaksi puutalo-hotellia. Vuosisadan alussa rakennennettu kirkko aiotaan kuitenkin siirtää.

Yleiskuva Kiirunasta.
Kiiruna on kasvanut yli sata vuotta kaivoksen kupeessa.Hannele Muilu / Yle

Yrittäjä pelkää kahtiajakoa ja näivettymistä

Kiirunan keskustan yrittäjiä pitkäksi venyvä siirtymäaika huolestuttaa. Mihin asiakkaat menevät, kun pieni keskusta jakautuu kahtia uuteen ja vanhaan? Yritykset tarvitsevat ympärilleen elämää; hotelleja ja toisiaan. Kukaan ei halua muuttaa ensin.

– Eikä tähän ole mitään suunnitelmaa, pidetään vain peukkuja pystyssä, jotta kaikki järjestyy, sanoo Gunnar Selberg, Kiruna Guidetur -firman toimitusjohtaja.

Matkailuyrittäjä Gunnar Selberg epäilee, ettei muuton tuomista tappiosta saa korvausta kaivosfirmalta.
Matkailuyrittäjä Gunnar Selberg epäilee, ettei muuton tuomista tappiosta saa korvausta kaivosfirmalta.Hannele Muilu / Yle

– Tässä riskeerataan koko Kiirunan olemassaolo.

Hänen mukaansa kiinteistöjen omistajat saavat hyvät rahat ja voivat muuttaa pois. Pahimmillaan uudessa paikassa nököttää pian pelkkä kaupungintalo.

Yrittäjiä huolestuttaa myös mahdollisten tappioiden korvaaminen sekä tilavuokrien nousu.

– Mehän rakastamme LKAB:ta, me olemme valmiit repimään tämän kaupungin. Mutta meille pitää taata, että menetykset korvataan, Selberg sanoo.

Lue seuraavaksi