Hyppää sisältöön

Eläinaktivistit bussien viimeöisen joukkopalon takana? KRP tutkii törkeänä tuhotyönä

Radikaali eläinaktivistiryhmä EVR on ilmoittanut sytyttäneensä Vantaalla viime yönä palaneet linja-autot vastalauseena linja-autoyhtiö Pohjolan Matkan yhteistyölle turkisyhtiö Saga Fursin kanssa. Tulipalot vaurioittivat lähes puolta yhtiön kalustosta.

Kuva: Yle

Eläinaktivistiryhmä on ilmoittanut olevansa Vantaan viimeöisten bussipalojen takana. Takku.net-nettisivuilla julkaistussa kirjoituksessa aktivistit kertovat iskeneensä Pohjolan Matkan bussivarikolle ja asettaneensa sytytyspaloja noin 20 bussin renkaille.

Busseja paloi puolenkymmentä, kaikkiaan vahinkoja aiheutui yhdeksälle autolle. Osa autoista onnistuttiin siirtämään liekeiltä turvaan.

Aktivistit perustelevat iskuaan sillä, että Pohjolan Matka on tehnyt pitkäaikaista yhteistyötä turkisyritys Saga Fursin kanssa viemällä asiakkaita turkishuutokauppoihin.

Aktivistien viesti viittaa EVR:ään eli Eläinten Vapautusrintamaan, joka on tunnettu iskuistaan.

Pohjolan Matka arvioi, että palosta koitui yli miljoonan euron vahingot.

KRP tutkii rikosta

Tapauksen tutkinta on siirtynyt Itä-Uudenmaan poliisilta Keskusrikospoliisille. Rikosta tutkitaan törkeänä tuhotyönä.

– Kyllähän se siltä näyttää, että eläinaktivistit ovat tämän takana sen Takku.net-sivuston ilmoituksen perusteella. Tällaisissa rikoksissa pelkkä tunnustus ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös muuta vahvistusta tekijästä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho kertoo.

Tulipalo aiheutti pahoja vaurioita Pohjolan Matkan varikolla Kuva: Yle

– He ovat epäiltyinä muiden joukossa. On totta, että he ovat ilmoittautuneet tekoon osallisiksi, mutta se ei vaikuta tutkintaan siinä mielessä, että perustyö tehdään, kuten kaikissa näissä tapauksissa ja heidät siinä sopivalla tavalla huomioidaan. Pitää olla samanlainen näyttö kuin ilman tunnustusta eli pitää pystyä sitomaan heidät tekoon ajallisesti ja paikallisesti.

Huhta-ahon mukaan KRP on nyt käynyt teknisesti rikospaikan läpi ja tiedon hankinta jatkuu muun muassa asianosaisten kuulustelulla. KRP ei ole kuitenkaan vielä lähestynyt tekijäksi ilmoittautuneen eläinaktivistiryhmän jäseniä.

Tutkinnassa etsitään myös yhtäläisyyksiä aiempiin vastaaviin rikoksiin.

– Muutama vuosi sitten oli iskujen sarja, joka oli tekotavaltaan hyvin samanlainen kuin tämä, Huhta-aho arvioi.

Pohjolan Matka ei ymmärrä tuhotyötä

Pohjolan Matkan toimitusjohtaja Johanna Lehtonen ei halua kommentoida yhtiön ja Saga Fursin yhteyksiä.

Hän ei kuitenkaan ymmärrä tuhotyötä.

– Henkilökohtaisesti en ymmärrä koskaan toimintaa, joka kajoaa jonkun henkilön yksityisomaisuuteen ja olemme tässä tapauksessa kiitollisia siitä, että ei tullut henkilövahinkoja.

Toimitusjohtajan mukaan tuhotyöstä ei ole jätetty mitään viestiä heille.

Lehtonen myös huomauttaa, että palo olisi voinut tehdä myös huomattavasti pahempaa jälkeä.

– Varikolla oli palon syttyessä viisi henkilöä yöpymässä ja tuulen suunta oli näitä tiloja kohti, joten henkilövahingotkin olivat lähellä.

EVR:n osallisuudesta paloon kertoi ensimmäisenä MTV (siirryt toiseen palveluun) Uutiset.