1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Eräkummi auttaa viemään lapset luontoon

Suomalaislapsia opastetaan luonnon ja luontoharrastusten pariin eräkummien avulla. Lapsista ei ole tarkoitus tehdä väkipakolla uusia metsästäjiä tai kalastajia, vaan parantaa kaupunkilaistuvan kansan suhdetta luontoon.

Kuva: Joni Turunen

Suomalaisten eräharrastus on perinteisesti siirtynyt isältä pojalle. Väestön muuttaminen kaupunkeihin on kuitenkin synnyttänyt sukupolvia, joiden suhde luontoon ja eränkäyntiin on katkennut.

Yhä useamman lapsen käsitys luonnosta on peräisin koulukirjoista tai televisiosta. Omakohtaiset kokemukset puuttuvat.

Niinpä vuoden alussa Metsähallitus, Suomen riistakeskus, Metsästäjäliitto, partiolaiset ja Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö ryhtyivät yksissä tuumin korjaamaan tilannetta.

Tarkoitukseen perustettiin eräkummien verkosto. Eräkummit ovat vastuullisia metsästäjiä ja kalastajia, jotka vapaaehtoisina jakavat lapsille ja nuorille tietoa luonnosta ja eränkäynnistä, ja halukkaille tarjoavat myös mahdollisuuden päästä mukaan metsästys- ja kalastusretkille.

Koetetaan antaa realistinen kuva luonnosta.

Riikka Hurskainen

– Kenestäkään ei tehdä pakolla metsästäjää tai kalastajaa. Tarkoitus lähteä liikkeelle perusteista, kuten riistanhoidon tärkeydestä, miten se vaikuttaa eläimiin, tai siitä, mitä haittaa vieraslajeista on. Eli koetetaan antaa realistinen kuva luonnosta, kertoo eräkummi Riikka Hurskainen.

Vaihtelua opetukseen

Hurskainen muistuttaa, että eräkummien vierailut kouluissa ja päiväkodeissa ovat pohjimmiltaan vain erilaisia biologiantunteja.

Vaikka luontotiedon jakaminen on eräkummien tehtävässä tärkeässä osassa, vieläkin tärkeämpänä pidetään sitä, että lapset ja nuoret myös saataisiin luontoon liikkumaan.

Useiden tutkimusten mukaan luonnossa, ja etenkinmetsässä liikkuminen edistää terveyttä.

Kun vilkas lapsi viedään luontoon, hän rauhoittuu.

Riikka Hurskainen

– Luonnossa liikkuminen myös rauhoittaa. Kun vilkas lapsi viedään luontoon, hän rauhoittuu, Hurskainen sanoo.

Lapset innostuvat luonnosta helposti

Eräkummeja koulutetaan lisää kesän aikana eri puolilla maata. Mutta miten vaikeaa on saada kaupunkilaislapsi innostumaan metsästä ja luonnosta?

Vuoden alusta useiden koululaisryhmien kanssa metsäretkillä käynyt eräkummi vakuuttaa, että homma helppo.

– Lähtökohtaisesti lapset eivät esimerkiksi pelkää eläimiä tai vaikkapa koiria, vaan se tulee usein kasvatuksen tuloksena. Kouluissa esimerkiksi tutustutaan luontoon pienten tehtävien kautta, viedään esimerkiksi nuolukiviä eläimille ja kerrotaan, miksi niin tehdään. Ja lapset tykkäävät siitä.