Testi: Tiedätkö nämä vanhat suomen kielen sanat

Sanojen muuttuminen tarpeettomiksi tai tyyliltään vanhahtaviksi on luonnollinen osa kielen muutosta. Kokeile, tiedätkö näitä vanhahtavia tai käytöstä poistuneita suomen kielen sanoja. Testi on julkaistu kesäkuussa 2016.

suomen kieli
Kuva sanakirjan sivusta.
Sami Tammi / Yle

Yhteiskunnan ja maailman muuttuessa kielikin muuttuu koko ajan. Esimerkiksi joidenkin ammattien hävitessä myös niitä tarkoittava sana poistuu aktiivisesta käytöstä.

– Sanojen muuttuminen tarpeettomiksi tai tyyliltään vanhahtaviksi on luonnollinen osa kielen muuttumista, jolle ei oikein voi mitään. Sen takia se ei ole hyvä tai huono asia. Se on vain luonnollinen seuraus, kertoo kielenhuoltaja Minna Pyhälahti Kotimaisten kielten keskuksesta.

Pyhälahden mukaan erityisen voimakkaasti kieltä muokkaavat nyt nuorison käyttämä kieli ja internet.

– Kyllä nuoret ja sosiaalinen media ovat luovan kielen lähde. Huomaan varsinkin some-keskusteluista, että kielenkäyttö on siellä todella kekseliästä.

Lainasanoja on ollut aina

Lainasanoja on tullut kieleen aina. Se mistä niitä on tullut, on ajan myötä vaihdellut.

– Lainasanoja tulee suomen kieleen nyt muistakin paikoista kuin aikaisemmin, esimerkiksi Japanista tulee ruoanlaittoinnostuksen myötä paljon ruokasanastoa, Pyhälahti sanoo.

Sanoja on myös pyritty tuomaan suomen kieleen aika ajoin esimerkiksi sanakilpailujen kautta. Suuri osa näistä hieman huvittavistakin sanoista ei ole koskaan yleistynyt kielenkäytössä.

– Sieltä ja pakinoitsijoiden kynästä on lähtöisin sanoja, joita usein luullaan Kielitoimiston keksimiksi. Ne eivät ole yleensä jääneet yleiseen kielenkäyttöön. Kieliyhteisö päättää, tuleeko sana käyttöön laajemminkin.

Testin sanojen lähde: Kielitoimiston sanakirja (kielitoimistonsanakirja.fi (siirryt toiseen palveluun))