1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viisi naista, viisi luontokuvaa, viisi tunnelmaa

60 pohjoismaisen naisen porukka pyrkii murskaamaan stereotypian luontokuvaamisesta parrakkaiden eränkävijöiden leipälajina. Nuuksion luontokeskuksessa Haltiassa esillä olevien otosten takana on sekä valokuvaamisen ammattilaisia että harrastajia kampaajista lainoppineisiin ja opettajiin.

Kotimaan uutiset

1

Lotta Sundström, Helsinki

"Muurahaiset ovat työni. Tutkin niiden käyttäytymistä ja genetiikkaa Helsingin yliopistossa. Kuva on otettu Hangon Tvärminnessä, missä työskentelen kesäisin. Mieluiten kuvaan kaukomaiden kissaeläimiä, mutta niistä on niin paljon kuvia, että näyttelyyn valitsin mieluummin muurahaisen. Petojen kanssa se kuvaustilanne on useimmiten itse kuvaa sykähdyttävämpi."

Lotta Sundström: Hyppy tuntemattomaan?
Lotta Sundström: Hyppy tuntemattomaan?

2

Åsa Melander, Turku

"Näyttelyyn oli todella vaikeaa valita vain yksi kuva, koska niitä on äärettömästi. Tämä valikoitui ehkä siksi, koska olen vilukissa ja kuvaan talvisin todella vähän. Tämä kuva on otettu tammikuussa kauniin päivän päätteeksi. Kuvasin ensin Turun keskustassa ja lähdin sen jälkeen käymään vielä Ruissalossa. Kuva on otettu maassa maaten ja kohde näyttää paljon isommalta kuin se oikeasti on."

Åsa Melander: Ruissalo
Åsa Melander: Ruissalo

3

Eva-Lotta Rehnman, Tammisaari

"Matkustan mielelläni paljon ja tosi kauas. Valokuvauskohteeni etsin kuitenkin mieluiten omista nurkista, kuten pihaltani tai kaupungilta. Tämän kuvan ottohetkellä takana oli tosi kylmä yö ja kotipihan kasvit olivat kuurassa. Kuva on miltei mustavalkoinen ja siinä on mielestäni tyypillinen tilanne Suomen keväässä: odotetaan kevään ja kesän tuloa, mutta aina matkan varrella tulee takapakkia."

Eva-Lotta Rehnman: Hallan purema
Eva-Lotta Rehnman: Hallan purema

4

Johanna Sandin, Hanko

"Välillä yritän kuvata muutakin, mutta yleensä kuvaan merta. Myrskyisä meri on lempiaiheeni. Viihdyn ulkona silloin, kun kukaan muu ei viihdy. Olen suorastaan kyllästynyt kauniisiin kuviin auringonlaskusta. Merta katsoessa muistaa oman paikkansa ja sen, kuinka pieni on. Meren katsominen on miltei hypnoottista, koska se muuttuu koko ajan."

Johanna Sandin: Unsettled
Johanna Sandin: Unsettled

5

Heidi Holmlund, Siuntio

"Teen Siuntionjoesta kirjaa, jonka tarkoitus on herätellä ihmisiä siihen, että kuinka kaunis ja jopa amatsonimainen joki meillä on. Tämän kuvan valitsin näyttelyyn, koska siinä on eksoottinen lintu minun omassa lähiympäristössäni. Kuningaskalastaja pysytteli joella joulukuun puoliväliin asti. Kun aikani seurasin lintua, niin opin tuntemaan sen reitit ja millä oksilla se kävi istumassa. Sen jälkeen piti vain odottaa, että sai toivomansa valokuvan otettua."

Heidi Holmlund: Siuntionjoen kuningaskalastaja
Heidi Holmlund: Siuntionjoen kuningaskalastaja
Lue seuraavaksi